Økonomiprofessor Joseph Stiglitz, som fikk Nobels minnepris i økonomi i 2001, holdt et foredrag på Handelshøyskolen BI i Oslo onsdag, der han ble utnevnt til æresdoktor. Hovedtema for foredraget var Kinas vekst og vei til suksess.
Suksessformer og snubletråder i verdensøkonomien har fått spesiell oppmerksomhet i disse dager – ti år etter Lehman Brothers' konkurs markerte inngangen til den globale finanskrisen.
I Stiglitz' spalter i DN har professoren skrevet at større krisepakker i USA kunne ført til en bedre håndtering av finanskrisen. Han mener samtidig at det ikke var mulig å spå omfanget av krisen, selv om faresignalene var mange.
Mer sårbare systemer
Professoren sier det nærmest var et veddemål om når krisen skulle inntreffe da Bear Sterns-banken kollapset i mars 2008.
– Innen Lehman Brothers gikk konkurs i september samme år, var det en bred oppfatning om at banksystemet ikke var troverdig og at systemet var sårbart. Jeg tror likevel ikke det var mulig å spå konsekvensene og omfanget før krisen utviklet seg, sier Stiglitz til DN.
Han sier også det er vanskelig å spå om og når en ny finanskrise vil skje i fremtiden. I så fall tror han påkjenningen av finanskrisen fra 2008 gjør at sentralbanker og regjeringer verden over ikke er i like god stand til å levere redningspakker på samme måte.
– Den finansielle situasjonen til flere av redningsaktørene ble svekket som følge av krisen, og er fortsatt svake. Selv om vi er mer klar over faremomentene i dag, kan aktørene kvie seg mer for å gripe inn og således ikke respondere like raskt. Det vil i det hele tatt gjøre det vanskeligere å håndtere en ny finanskrise, sier han.
Urolig for handelskrigen
I foredraget på BI snakket Stiglitz om hvordan Kinas tålmodighet og gradvise utvikling til en markedsøkonomi har gitt landet en vekst som er unik i verdenshistorien de siste 40 årene.
Kina er i startfasen av en handelskrig med USA, og president Donald Trumps administrasjon har iverksatt en rekke straffetolltiltak den mener er nødvendige for å beskytte amerikansk økonomi. Trump mener Kinas industrisatsing skader selskaper over hele verden.
– Kina har satt seg et tydelig mål om å bygge en innovasjonsøkonomi. Det er en plan som USAs president i praksis ber dem om å gi opp, og som bør være uakseptabel for Kina. Jeg tror det er en reell fare for at handelskrigen vokser.
Selv om kineserne har gradvis bygget seg opp en slagkraftig økonomi, mener Stiglitz at de samtidig må håndtere store interne utfordringer.
– Veksten deres er i stor grad basert på gjeld, og det er nødvendig å tenke nytt. I mine møter med finansministeren har jeg blant annet oppfordret dem til å etablere karbonskatt. De mener det er en god idé, men jeg kan ikke se at det er gjort store endringer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.