Veksten i nordmenns bruttogjeld de siste tolv månedene steg med 5,1 prosent i februar til 5183 milliarder kroner. Det viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge Bloomberg News var det som ventet.

Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 6,6 prosent frem til utgangen av februar, mot 6,5 prosent måneden før.

Den innenlandske bruttogjelden for privatpersoner utgjorde 3091 milliarder kroner.

Det tilsvarer 1,3 millioner kroner i gjeld for hver av landets 2,348 millioner husstander.

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld utgjorde 1.626 milliarder kroner ved utgangen av februar. Tolvmånedersveksten var 2,1 prosent frem til utgangen av februar, ned fra 2,4 prosent måneden før.

Den innenlandske bruttogjelden var 80 prosent utlån fra banker og kredittforetak og beløp seg til 4148 milliarder kroner. 

Sentralbanken bekymret

I forbindelse med rentemøtet i desember uttrykte sentralbanksjef Øystein Olsen bekymring over gjeldsveksten blant husholdningene.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener utviklingen i husholdningenes gjeld underbygge frykten.

– Dette tallet er i tråd med bekymringen, sier han og forklarer at Norges Bank følger nøye med på utviklingen, sier han til DN.

– Dette bildet er en viktig grunn til at vi ikke har fått rentekutt, legger Bruce til.

Erik Bruce, sjefanalytiker Nordea Markets.
Erik Bruce, sjefanalytiker Nordea Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

Økte boligpriser

Bruce tror gjeldsveksten i hovedsak skyldes økte boligpriser. 

Han venter at gjelden vil øke også fremover, til tross for at nye boliglånsforeskrifter har begrenset muligheten til å få boliglån.

– Det er fortsatt slik at gjelden i Norge vokser raskt. Det er forbrukerne som drar her, bedriftene øker gjelden moderat. Forbrukernes kredittvekst ligger over inntektsveksten, men det er en konsekvens av at boligprisene vokser mye. De som skal inn på boligmarkedet må ta opp mye gjeld for å komme inn. Sånn sett er veksten moderat i forhold til boligprisveksten, fortsetter han.

Før gjelden eventuelt krymper som følge av strengere utlånspraksis fra bankene, må vi se en nedgang i boligprisene. Det vil ta tid, ifølge Bruce.

Fra mars i fjor økte boligprisene i Norge i gjennomsnitt én prosent i måneden. Denne økningen har vi kun såvidt begynt å se i gjeldstatistikken, forklarer sjefanalytikeren.

I fjor sommer var gjeldsveksten under seks prosent.

– Det kan se ut som om gjelden er på vei opp. Boligprisveksten tok seg opp i fjor fra mars, og det er dette vi nå kanskje ser tegn til i gjeldsveksten.

– Nå er vi oppe i 6,6 prosent vekst, jeg er ganske sikker på at dette skyldes den nye farten i boligprisene, sier han.

Les også:

Ekspert: – Økte skatter er uunngåelig

Elon Musk bak historisk rakettoppskyting(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norges beste klatrer, Magnus Midtbø, på Oslo Klatresenter.
Magnus Midtbø er Norges beste klatrer. Nå åpner han et av Europas største klatresenter på Skullerud i Oslo.
01:08
Publisert: