De endelige resultatene fra forventningsundersøkelsen blant innkjøpssjefer i eurosonen, de såkalte pmi-tallene, endte på 54,1 i mai.

En pmi over 50 indikerer vekst i økonomien.

Pmi-tallene har falt gjennom hele våren, og tegner et bilde av at farten dabber av i eurosonen.

– Det er klart at eurosonen i 2018 er der makrotallene har skuffet mest. Vekstnivået er likevel godt, og man går fra å ha kraftig medvind til noe mer motvind, skriver Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Asset Management, i en ny rapport.

«Dagens situasjon annerledes enn før eurokrisen»

I mai førte politisk uro til at italienske statsrenter steg til de høyeste nivåene siden 2012. Mange begynte å sammenligne situasjonen med eurokrisen.

– Situasjonen i eurosonen i dag er likevel en annen enn før eurokrisen i 2011. Italias driftsbalanse har eksempelvis gått fra minus tre-fire prosent til nesten pluss tre prosent av brutto nasjonalprodukt, skriver Chen.

Dette gjelder også for andre gjeldstyngede land som Portugal, Spania og Irland. Frankrike er det eneste landet hvor ikke driftsbalansen har gått i pluss, ifølge Chen.

– I tillegg er Den europeiske sentralbankens holdning og kapasitet nå krystallklar, i motsetning til usikkerheten som rådet i markedene før sentralbanksjef Draghi i juli 2012 sa de famøse ordene «whatever it takes», skriver Chen videre.

«Siste ord er ikke sagt»

Uroen i Italia begynte for alvor da president Sergio Mattarella nektet å godkjenne en euroskeptiker som finansminister. Dermed så det ut til at Femstjernersbevegelsen og Ligaen ble nektet å danne regjering, noe som fikk dem til å rope på nyvalg.

Frykten avtok da de to partiene lyktes i å danne en regjering med en mer eurovennlig finansminister. Den siste uken har rentenivået på italienske statsobligasjoner falt tilbake.

– Siste ord er likevel ikke nødvendigvis sagt om Italia-uroen, da den italienske finanspolitikken vil bli fulgt nøye på fremover. Signalene fra regjeringspartiene er økt pengebruk og ekspansiv finanspolitikk, som kan øke budsjettunderskuddet til nivåer som kan skape uro rundt euroen, skriver Chen.

Ingen jubel i markedet over den første talen

Juristen Giuseppe Conte blir statsminister for den nye italienske regjeringen, og han holdt sin første tale til det italienske senatet tirsdag denne uken. Dette ble ikke tatt godt imot av markedsaktørene, som frykter at den populistiske regjeringen vil utøve en økonomisk uansvarlig politikk.

– De italienske rentene begynte å stige under talen, og renteforskjellen mellom tyske og italienske statsrenter med ti års løpetid steg med rundt 25 basispunkter, skriver Kyrre Amdal, seniorøkonom i DNB Markets i en rapport onsdag morgen.

Den nye regjeringen ble stemt gjennom i senatet og ble dermed godkjent av det som er overhuset i den italienske nasjonalforsamlingen. Onsdag skal underhuset stemme over regjeringen i en tilsvarende avstemning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Er du en gratis-surfer? Det kan koste deg dyrt.