I juni solgte porteføljeforvalter til Storebrand Olav Chen unna aksjer for 900 millioner kroner, nå fortsetter han å vekte seg ned i aksjer med å selge ytterligere aksjer til en verdi av 880 millioner kroner.

– Oslo Børs og mange andre aksjemarkeder er praktisk talt på «all-time high» igjen, samtidig som vi ser flere faremomenter. Vi ser at makro svekker seg noe og skuffer i forhold til forventningene. Vi har hatt en periode tidligere hvor alle tall har overrasket positivt synkront, sier Chen.

Han forteller at de siste tre månedene har man måttet nedjustere, spesielt i eurosonen og i Japan.

– Det er den ene faktoren som gjør at vi ønsker å selge og nedjustere aksjeeksponeringen ytterligere, i tillegg ser vi at æraen av billige penger og lave renter snart er over. Vi er på starten av slutten med tanke på lave renter og pengetrykking, sier Chen.

«Makulerer penger»

En gradvis økning av inflasjon, samtidig som det er stigende energipriser og lønnsvekst, da spesielt i USA, trekkes frem av Chen som usikkerhetsmomenter. Pengetrykkingen fra den amerikanske sentralbanken Fed og den europeiske sentralbanken ECB er blant uromomentene.

– Sammenligner man med situasjonen for 18 måneder siden, trykket sentralbankene i snitt nesten 200 milliarder dollar hver eneste måned. Nå er situasjonen ganske annerledes, da summen av pengetrykking fra Fed og ECB i sum nå er negativ, ettersom Fed nå makulerer penger og ECB trapper videre ned. I desember er ECB også ferdig, sier Chen, og sikter med det til at den europeiske sentralbanken da er ferdig med kvantitative tiltak, altså pengetrykking.

Reduserer risikoen

Den siste faktoren for å selge unna aksjer er ifølge Chen risikoen handelskrigen mellom USA og Kina skaper.

– Det er fortsatt på blokken å innføre ytterligere toll på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Spørsmålet er om tollsatsen blir 10 eller 25 prosent, og hvilke mottiltak Kina kommer med, sier Chen.

Ikke tid for grådighet

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets forteller at prisingen på børsen har ligget over et historisk gjennomsnitt lenge.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener det er fornuftig å ha en nøytralvekt med aksjer fordi risikoen er forholdsvis høy.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener det er fornuftig å ha en nøytralvekt med aksjer fordi risikoen er forholdsvis høy. (Foto: Johannes)

– Men prising er ingen «timingindikator», det gir ikke så mye informasjon om når en topp blir nådd, sier Harper.

Han er likevel enig i faremomentene Storebrand-forvalteren skisserer.

– Jeg er enig med Chen i risikobetraktningene som nevnes i forhold til inflasjon, handelskrig, og at renter strammes inn. Det er alle grunner til å være forsiktig med tanke på eksponering.

– Bør investorer nå tenke på å ta gevinster?

– Man skal ikke være altfor grådig på dette tidspunktet, men det er for tidlig til å trekke seg ut av markedet til den grad at man har undervekt i aksjer. Vi mener man skal ligge på en nøytralvekt med aksjer i porteføljen, kontra tidligere i syklusen hvor risikobildet tillater en overvekt i aksjer, sier DNB Markets aksjeanalytiker.

Nøytralanbefalingen reflekterer ifølge Harper risikoprofilen, selv om han tror syklusen kan holde en stund til.

– Men man må følge med fortløpende, for når det først begynner å endre seg, kan det skje fort.

Aksjesalg for 1,78 milliarder

Til sammen for juni og juli måned har Storebrand-forvalter Olav Chen solgt globale aksjer til en verdi av 1,78 milliarder kroner.

– Vi er fortsatt i en «risk-reduserende» modus. Vi tok et ganske stort jafs i juni med å selge ned globale aksjer til en verdi av 900 millioner kroner. Vi har solgt oss ytterligere ned i globale aksjer denne uken i samme størrelsesorden. Oslo Børs og mange markeder er som sagt på «all-time high» igjen, og vi tror ikke tidspunktet er riktig for å kjøpe aksjer nå i hvert fall, sier Chen.

Han legger til at aksjemarkedet har hentet inn hele korreksjonen som var nå i februar.

– Vi er tilbake på topp i det globale aksjemarkedet. Men vi er fortsatt såkalt normalvektet i aksjer i de taktiske mandatene våre, som betyr at vi tror på normalavkastning rundt seks-syv prosent de neste 12 månedene, og ikke tosifret avkastning som vi har de siste 12–24 månedene, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sondre Nordstad Moen er Europas raskeste maratonløper.
Fart, smerte og vilje – slik kommer han seg gjennom løpets 42.195 meter.
01:37
Publisert: