Torsdag og fredag denne uken møtes møtes de 14 Opec-landene, samt Opec+-landene, til henholdsvis det 177. og 7. møtet i Wien i Østerrike.

Der er det forventet at medlemslandene vil diskutere oppfyllelse av avtalte produksjonskutt, en enighet som ble avtalt i 2017.

Likevel tror ikke Joachim Bernhardsen i Nordea Markets at disse produksjonskuttene blir noe av i denne omgang.

– Flere land, blant annet Russland, Irak og Nigeria har ikke etterkommet kravene, og den uoffisielle lederen i kartellet, Saudi Arabia, vil kreve lydighet, skriver Bernhardsen i morgenrapporten.

Bratt fall siden forrige uke

Siden tirsdag forrige uke har prisen for brent spot falt kraftig, og ett fat nordsjøolje handles mandag morgen til 61,18 dollar per fat, mot 64,12 dollar per fat forrige tirsdag. Det er en nedgang på 4,59 prosent.

Fredag forrige uke uttale oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities at negative signaler fra Russland har vært med på å svekke markedet i forkant av møtet. ¨

– Russiske oljeprodusenter sier at de ikke vil øke produksjonskuttene, noe vi i Pareto mener at både Russland og Opec må gjøre for at vi skal ha et balansert marked i 2020. Når Russland sier at de ikke vil ha flere kutt så er det et negativt signal for Opec-møtet neste uke, men til syvende og sist er det Putin som har det siste ordet, sa hun.

Da spådde hun også at markedet ville se mer normalt ut innen mandag, og siden rundt klokken 01.00 natt til mandag er oljeprisen svakt opp, 0,16 prosent.

Nøkkeltall på hjemmebane og i USA

Klokken 09.00 kommer PMI-tall for industrien i Norge, som måler temperaturen på aktiviteten i sektoren.

Disse tallene går veldig opp og ned fra måned til måned. I november var indeksen kraftig opp.

– Norsk PMI er middelmådig indikator på industriproduksjonen, men det bryr ikke markedet seg om. Vi så at særlig kronekursen reagerte på PMI-tallene forrige måned, noe som trolig skyldes algoritmer som handler på nøkkeltall. Uansett, vi får «fasiten» allerede på fredag med SSBs industriproduksjonstall for oktober, skriver Bernhardsen i Nordea Markets' morgenrapport.

Fra USA kommer nøkkeltall i industrisektoren mandag ettermiddag, og det er forventet at indeksen vil øke noe fra oktober. Ifølge Bernhardsen vil det verste for amerikansk industri være over, dersom tallene som kommer er i tråd med forventningene.

Onsdag kommer ISM-tall for sektorer utenom industri, mens på fredag kommer nonfarm payrolls, som ofte blir omtalt som månedens viktigste tall fra USA. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.