Oljeinvesteringene økte med 3,1 prosent fra 2017 til 2018. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag morgen.

Investeringene for 2019 anslås til 175 milliarder kroner, mens anslaget for investeringene i 2018 blir på 155,5 milliarder kroner. Det betyr en økning på 21,4 prosent fra fjerde kvartal i fjor til 2019, eller 20 milliarder kroner fra 2018 til 2019.

Tallene er noe bedre enn analytikerne hadde ventet.

«Det ventede økningen i oljeinvesteringene i 2019 støtter vårt syn om at Norges Bank vil sette opp nøkkelrenten til én prosent i mars», skriver DNB Markets i en kommentar til de nye SSB-tallene torsdag morgen.

SSB begrunner de høyere anslagene med at Equinor nå har sendt inn utbyggingsplanen for andre fase av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

– Anslaget viser en betydelig vekst fra 2018 til 2019. Det er viktig for næringen og gledelig for hele Norge, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Oljeinvesteringene falt kraftig da oljeprisen kollapset i 2014. Etter noen svake år er nå investeringene på vei opp igjen.

Statistikken gir nivå- og endringstall for investeringer i olje og gass, bergverksdrift, industri og kraftforsyning. Den omfatter både utførte investeringer og fremtidige investeringer som antas utført på bakgrunn av vedtatte planer, foreløpige antagelser eller lignende. Totalt for alle disse næringene økte investreingene med åtte prosent fra 2017 til 2018.

Oljeinvesteringene er en viktig temperaturmåler både for oljeindustrien og norsk økonomi generelt.

– Næringen er helt avgjørende for aktivitet i hele Norge. Den sysselsetter mange mennesker og gir samfunnet eventyrlige inntekter. Nå fortsetter jobben med å produsere olje lavest mulig kostnad og med lavest mulig utslipp, sier Schjøtt-Pedersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator Terje Erikstad: -Det er ikke nok idioter der ute. Derfor vil kryptogalskapen ta slutt
Men den etterlater seg noe meget spennende.
01:49
Publisert: