Etter kollapsen sommeren 2014 har oljeprisen hentet seg noe inn igjen. Tirsdag handles et fat Nordsjøolje til 51 dollar fatet, den amerikanske WTI-oljen handles til 47,91 dollar fatet.
Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt tror oljeprisen skal stige videre derfra.
– Vi venter at oljeprisen skal opp til 57 dollar fatet i 2017, og 62 dollar fatet i 2018, skriver Saltvedt i sin ferske prognoseartikkel «Opecs biggest challenge».
Det er imidlertid mange skyer i horisonten.
– Oljemarkedet er i motvind, skriver Saltvedt.
- Høyere oljepriser har uunngåelig fristet amerikanske skiferoljeprodusenter tilbake til markedet.
- Skiferoljeprodusentene er nå enda mer kostnadseffektive og konkurransedyktige enn før. Mens produksjonskostnadene i generell oljeproduksjon har falt med 30 prosent fra 2014 til 2016, har produksjonskostnadene i skiferoljeproduksjon falt med 45 prosent.
- Globale oljelagre er fremdeles rekordstore.
- Produksjonskuttavtalen mellom Opec-landene og 11 ikke-Opec land fra november ifjor er i hardt vær.
Opec-avtalen utfordres
Den historiske produksjonskuttavtalen har bidratt til å drive oljeprisen opp, men nå er avtalen fra november ifjor under hardt press.
– Helt siden oljeprisen kollapset i juni 2014 har Opec vært plaget av den umulige balansekunsten det er å kutte de rekordhøye oljelagrene og presse oljeprisen opp uten å trigge en massiv tilbudsøkning fra konkurrentene, skriver oljeanalytiker Thina Saltvedt i artikkelen.
Utfallet av denne umulige balansekunsten er så langt delte. Oljeprisen har økt, men det har bidratt til å skape svært gode rammebetingelser for konkurrentene. Etter at oljeprisen økte til 55 dollar i desember ifjor, har amerikansk skiferolje flommet inn i markedet.
I januar økte oljelagrene i OECD, på grunn av en nær rekordhøy produksjon i USA. Slik kommer det til å fortsette, tror Saltvedt.
– Vi venter at produksjonen av skiferolje kommer til å fortsette å øke, og det gir ikke Opec annet valg enn å sitte stille. Det er nødvendig for å unngå at oljeprisene stuper, skriver Saltvedt.
Kan tvinge Opec til å endre strategi
Opec-landene har støttet opp om avtalen i en grad de aldri har gjort før om en produksjonskuttavtale, men effekten er altså utfordret av stor produksjon i USA. Det skaper trøbbel.
– Det er en klar risiko at interne politiske konflikter og gjenoppblomstringen i amerikansk skiferoljeproduksjon kan undergrave produksjonsavtalen og tvinge medlemmene tilbake til markedsandelsstrategien som ble innført i november 2014, skriver Saltvedt.
I november 2014 svarte Opec på den økende konkurransen fra skiferoljeprodusentene med en overraskende helomvending. Opec endret strategi fra å legge vekt på å sikre stabilitet i oljemarkedet til å gjenvinne markedsandeler. Tanken var at man ved å la markedet styre kunne skvise ut en del av de mindre skiferoljeprodusentene, slik at markedet selv kunne balansere seg.
Tålmodigheten forvitrer
Opec møtes i Wien 25. mai, og Saltvedt tror at landene da kommer til å forlenge kuttavtalen ut andre halvår 2017.
Så blir det verre.
– For 2018 blir det mer utfordrende å opprettholde et høyt nivå av etterlevelse til kuttavtalen. Vi tror at Opec kommer til å øke produksjonen i 2018, skriver Saltvedt.
Det er intern strid i Opec, særlig mellom de tre hovedprodusentene, Iran, Irak og Saudi-Arabia. Russland, som står for om lag 50 prosent av kuttene landene utenom Opec har forpliktet seg til, har også varslet at tålmodigheten er under press.
– Russland har signalisert at de muligens ikke kommer til å delta i en ny runde kutt, ettersom avtalen har begrenset effekt når amerikanske skiferoljeprodusenter spurter tilbake til markedet med en gang prisene øker, skriver Saltvedt.
Tviler på at Opec vil forlenge avtalen
Andre oljeanalytikere og investorer er imidlertid i tvil om Opec vil videreføre sine produksjonskutt ut over første halvår.
Meglerselskapet iiTrader i Chicago tviler på Opecs evne til å håndtere sin egen høye oljeproduksjon og til å skape motvekt mot økende oljelagre og -produksjon i USA. Det skriver The Wall Street Journal, ifølge TDN Finans.
«Kanskje Opecs overvåkingskomite innså, som vi har uttrykt, hvor katastrofalt det vil være for markedet å begynne å snakke om ytterligere kutt, som deretter ikke følges opp. Vi fortsetter å være «bearish», og tror at 40 dollar fatet ligger i kortene», skriver iiTrader i et kundenotat.
Irans oljeminister Bijan Zanganeh sier tirsdag til Reuters at en forlengelse av produksjonsavtalen mellom Opec-land og land utenfor Opec trolig vil bli forlenget, men at det trengs tid til å diskutere det nøye først.
Zanganeh sier også at det virker som at de fleste Opec- og ikke-Opec landene vil forlenge avtalen, men det trengs tid for å evaluere situasjonen og ha personlige møter, ifølge Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.