Tirsdag gikk Oslo Børs på en ny smell, og plutselig var hovedindeksen ned over åtte prosent siden toppen ble nådd i slutten av september.

Et kraftig oljeprisfall og fornyet børsuro globalt er to av de medvirkende årsakene til at Børsen nå er inne i sin verste nedgangsperiode på nærmere tre år, selv etter børsoppgangen onsdag morgen.

Et børsfall på åtte prosent kan svi for aksjespekulanter, men det trenger ikke være påvirke økonomien i nevneverdig grad, ifølge Sparebank 1 Markets sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

– Korreksjoner som den vi har sett så langt er helt normalt, særlig etter at aksjemarkedet har steget slik det har gjort. I ettertid er det ikke engang sikkert vi husker hva som utløste dem, sier Andreassen.

Torsdag formiddag får vi det første svaret. Selv om ingen analytikere venter at Norges Bank vil endre renten på torsdag, er det mange som kommer til å følge med på om sentralbanken nevner økt usikkerhet.

«USA pisser i buksen»

En rekke analytikere har gått ut med spådommer om at børsfallet kommer til å fortsette. En av disse er Peter Hermanrud, som er strateg og Andreassens kollega i Sparebank 1 Markets. For et par uker siden sa han:

Dette er ikke en vanlig korreksjon. Nå kan det falle 10–15 prosent, før markedet henter seg inn igjen.

Onsdag sendte han imidlertid en oppdatering til kundene der han skriver at «korreksjonen har vart lenge nok».

Andreassen mener at børsfallet vi ser nå kan være starten på noe større, men han understreker at større tilbakeslag i aksjemarkedet nesten alltid kommer etter en markant nedbremsing i global økonomi.

Han er åpen for at dette kan skje nå, fordi verdensøkonomien har vært i en oppgangsperiode lenge, fordi arbeidsledigheten er lavere enn på lenge, og fordi rentene er på vei oppover.

– Det gjør at det ikke skal så mye til for at økonomien tipper over, og skjer det, så vil aksjemarkedet gå vesentlig mye mer ned, sier sjeføkonomen, som likevel tror at økonomien har mer å gå på, og at nedturen ikke vil komme helt enda.

En av årsakene til at han mener dette, er at finanspolitikken i USA gir full gass i form av skattelettelsene som president Donald Trump har innført i år.

– Når du pisser i buksen, så blir du varm ei stund, sier Andreassen tørt.

Tror det skal mye til før rentene senkes

Andreassen er klokkeklar på at den dagen global økonomi bremser opp, så vil norsk økonomi gjøre det samme. Så langt ser han ikke noen spesiell grunn til å være bekymret.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har ofte nevnt økt global usikkerhet som en av de største risikofaktorene for norsk økonomi, og ved forrige rentemøte var lavere vekst internasjonal en av faktorene som gjorde at Norges Bank så vidt nedjusterte prognosen for hvor mange renteøkninger som vil komme de neste årene.

Andreassen mener børsfall og global usikkerhet er noe som spiller inn når Norges Bank skal sette renten på rentemøtet torsdag formiddag. Samtidig mener han det skal mye til for at Norges Bank ikke fortsetter å heve renten. Dette henger sammen med at nordmenns gjeld har økt mye de seneste årene.

– Med den rentebanen som Norges Bank har lagt frem, så legger de til grunn av nordmenns gjeld skal øke videre. Begrunnelsen for dette er at gjelden allerede er så høy at renten ikke kan settes så mye opp. Jeg mener dette er et dilemma, og derfor skal det mye til før rentene senkes, sier Andreassen.

Tror ikke Norges Bank har endret mening

Nordea Markets sjefanalytiker Erik Bruce tror heller ikke at børsfallet vil påvirke Norges Bank i nevneverdig grad i første omgang.

– Det er mange ting som ligger bak børsuroen, og den globale usikkerheten, som også IMF snakker om, kan være et argument for å gå marginalt mer forsiktig frem med rentehevingene, sier Bruce.

Han tror ikke Norges Bank har endret syn på den globale usikkerheten siden de satte opp renten for én måned siden. På den annen peker han på at svakere vekstutsikter globalt var en av faktorene som trakk ned rentebanen til Norges Bank på rentemøtet i september.

– Hva med kronekursen, tror du den blir påvirket av børsfallet?

– Uroen ser ut til å være begrenset il børsene, det er ikke lett å se effekter av dette i valutamarkedet. Det er en av grunnene til at jeg ikke er så bekymret, sier Bruce, som mener dette er et sunnhetstegn.

Sjefanalytikeren tror oljeprisfallet kan være en vel så god forklaring på at kronen har svekket seg litt de siste dagene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Derfor har du tapt flere hundre millioner kroner, Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har tapt flere hundre millioner kroner på et skrekkabinett av en aksjeportefølje.
01:28
Publisert: