Amerikansk bruttonasjonalprodukt (bnp), som er verdien av alt som produseres av varer og tjenester, og et vanlig mål på det økonomiske aktivitetsnivået, falt med 1,4 prosent i første kvartal målt i årlig takt.

Det var på forhånd ventet en oppgang på rundt én prosent, ifølge Bloomberg.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank reagerer slik:

– Vi skvetter alltid når vi ser sånne ting, men man må huske på at amerikanerne måler kvartal for kvartal annualisert, så utslaget er ikke så stort.

Annualisering av veksten fra ett kvartal til det neste betyr at man gjør endringen om til en årlig vekst. Dette er den årlige veksten man vil få hvis den kvartalsvise endringen fortsetter i et helt år.

Etter å ha dykket dypere ned i tallene, ble Jullum ytterligere beroliget.

– Privat forbruk og investeringer var på et ok nivå, mens offentlig etterspørsel, lagerendringer og nettoeksport var det som trakk ned. Offentlig etterspørsel og lagerendringer kan svinge mye fra kvartal til kvartal, og vi legger til grunn at det er støy.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.
Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank. (Foto: Mikaela Berg)

Nettoeksporten er noe Jullum følger nøyere med på.

– Det kan være en mer reell fare. Det kan tenkes at det du ser der er de indirekte effektene av krigen i Ukraina og nedstengninger i Kina på amerikansk økonomi, sier han.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, påpeker at lagerendringer og nettoeksport trakk ned bnp med hele fire prosentpoeng.

– Dette er veldig volatile komponenter, i hvert fall lagerendringer. Ser du på salget til innenlandske kunder, hvor lager og handelsbalanse strippes fra tallene, steg økonomien med 2,6 prosent, som er opp fra 1,7 prosent i fjerde kvartal, sier Gonsholt Hov, og fortsetter:

– Så dette var absolutt ikke så skremmende som totaltallene først ga inntrykk av, sier han, og viser til beskjedne utslag i rentemarkedene.

– Fed må heve

Jullum tror videre at noe av nedgangen kan skyldes at mye av gjeninnhentingseffektene er bak oss. Samtidig påpeker han at veksten begrenses av tilbudssiden.

– I sum er vi veldig beroliget etter å ha sett detaljene. Når det er sagt, venter vi at kombinasjonen av høy inflasjon og pengepolitisk innstramning vil gi svakere vekst fremover. Det alle frykter er selvfølgelig at det skal bli resesjon, men det er for tidlig å si noe om, sier Jullum.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.
Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. (Foto: Fartein Rudjord)

Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) har varslet et ras av renteøkninger de neste årene for å få bukt med den galopperende inflasjonen. Det er nå ventet at Fed vil ty til en såkalt «dobbeltheving» på 0,5 prosentpoeng ved neste rentemøte.

– Vil Fed få mer å tenke på nå?

– Nei, det er altfor tidlig få skulle si at dette er starten på en nedgangskonjunktur. Sentralbankene har ikke noe valg – Fed er nødt til å heve renten til den ikke bare blir nøytral, men innstrammende, slik at prisveksten kommer under kontroll. Det er fortsatt et svært stramt arbeidsmarked, og alt tyder på at det vil forbli stramt. Samtidig vet du at veksten begrenses av tilbudssiden, sier Jullum.

Gonsholt Hov tror heller ikke dette vil påvirke sentralbankens beslutninger, og viser til at behovet for rentehevinger er akutt.

– Vi tror Fed foretar en dobbel renteheving neste uke, sier han.

Støy

Ifølge Bloomberg er dette første gang den amerikanske økonomien krymper siden koronapandemien sendte sjokkbølger gjennom økonomien i 2020.

Omikronsmitte og den høyeste inflasjonen siden 1980 påvirket negativt, mens følger av Russlands invasjon av Ukraina også bidro til fallet, skriver CNBC. I tillegg reduserte staten sine utgifter, noe som også påvirker bnp.

Ian Shepherdson, sjeføkonom i Pantheon Macroeconomics, er ikke bekymret.

«Dette er støy, ikke et signal. Økonomien er ikke på vei inn i en resesjon», sier han, ifølge CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.