Torsdag ankommer den kinesiske delegasjonen Washington for å forsøke å komme nærmere en handelsavtale med USA, men tiden er knapp. USA har gjort klar papirarbeidet slik at landet kan heve tollene allerede et minutt over midnatt amerikansk tid.

Dermed kan tollen på kinesiske eksportvarer varer til en verdi av 200 milliarder dollar øke fra ti til 25 prosent allerede fredag morgen norsk tid.

Hvis det skjer, tror sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank at markedsreaksjonene vil bli voldsomme.

– Det vil bli kaos i markedene. Det vil lyse rødt over alle skjermer, sier Børsum.

Han mener de negative effektene av handelskrigen som har pågått siden i fjor sommer så vidt har begynt, og at det vil se mørkt ut hvis forhandlingene mellom Kina og USA bryter sammen.

«Optimistisk marked»

Sjefstrategen mener markedene forrige uke hadde priset inn at det skulle bli en handelsavtale og at global vekst skulle stabilisere seg eller ta seg noe opp igjen.

– Derfor er prisingen høy på aksjer, mens kredittpremiene har kommet ned på lave nivåer igjen, sier Børsum.

Han tror derfor markedet er veldig utsatt for et tilbakeslag.

Også Christian Lie i Danske Bank uttalte torsdag denne uken at markedet har hatt for optimistiske forventninger til en handelsavtale mellom USA og Kina, og at også detaljene i en eventuell avtale har potensial til å skuffe.

– Jeg tror markedet venter for mye, sa Lie.

Børsene har falt noe denne uken, men Ole Kjennerud i DNB Markets stusser på at utslagene ikke har vært større.

– Litt pussig at markedene er så rolige, skriver han på Twitter, og viser til at vix-indeksen, som måler volatiliteten, har steget til oppunder 20 poeng, noe som ikke er veldig dramatisk.

– Handelskrigen er få timer fra å bli eskalert, og Kina har allerede varslet at de vil svare USA, fortsetter han.

«Da ser det mørkt ut»

Børsum mener de konsekvensene vi har sett av handelskrigen som har pågått siden i fjor sommer, bare er begynnelsen.

Det var i september i fjor at USA innført en toll på ti prosent på kinesiske eksportvarer til en verdi av 200 milliarder dollar. Fra før hadde Trump innført 25 prosent toll på varer til en verdi av 50 milliarder dollar.

https://app.datawrapper.de/chart/EPBtP/publish

Børsums analyse viser at selv om Kinas eksport til USA begynte å falle allerede i fjor høst, ble den totale eksporten holdt oppe av økt eksport til andre land i Asia.

– Det betyr at ringvirkningene forskyves til andre land, sier han, og legger til:

– Det er først nå vi venter at den totale eksporten skal bremse opp, og det er før eventuelle nye tollbarrierer.

Målinger av kinesiske eksportordre har i det siste pekt mot nedgang i eksporten, forklarer sjefstrategen.

– Hvis tollene øker fra til 25 prosent, er det en kraftig opptrapping. Hvis de i tillegg utvider til å gjelde alle kinesiske eksportvarer, så er det voldsomt. Da ser det mørk ut, sier Børsum.

Har solgt seg ned

USA importerte i fjor kinesiske varer for rundt 540 milliarder dollar, mens Kina importerte varer fra USA for rundt 120 milliarder dollar.

Det betyr at Kina ikke kan ramme USA like hardt ved å skru opp tollene på amerikanske eksportvarer, forklarer Olav Chen, som er porteføljeforvalter i Storebrand.

– Det blir spennende å se hvordan Kina vil svare. De har sagt at de vil svare, men vi vet ikke hvordan de vil gjøre det, sier Chen.

Porteføljeforvalteren forteller at de har solgt seg noe ned i aksjer i forkant, nettopp fordi markedet hadde priset inn at løsning.

– Jeg tror fremdeles på en avtale, men sannsynligheten har falt. Det var annerledes for fire-fem måneder siden, da økonomien både i USA og Kina lå an til å bli svekket, sier porteføljeforvalteren.

Nå har Kina fått stimulere sin økonomi i flere måneder, mens tall fra første kvartal viste fremdeles god utvikling for amerikansk økonomi. I tillegg har aksjemarkedet slått tilbake.

– Begge parter fremstår som sterkere nå, derfor er jeg mer redd for at det kan bli en konfrontasjon, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.