– Det var en hopp og stopp-følelse forrige gang de kuttet renten, hvor Øystein Olsen sa at det som er blitt kuttet var det de ville kutte. Men så viser det seg at det var en «kvarting» til de fikk ristet ut av ermet.

Det sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. I en svært overraskende vending kom Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag med meldingen om at styringsrenten kuttes med et kvart prosentpoeng til null.

Styringsrenten i Norge har aldri vært så lav.

– Når man ser på anslagene, så er dette nattsvart for norsk økonomi. Alle har kommet med sine anslag, bnp har ramlet, og det er en lang og begredelig vei foran oss. Selv om dette kom brått på, så er det vanskelig å bli overrasket lenger, sier sjeføkonom Dørum.

Tror ikke på fullt utslag i bankenes utlånsrenter

Dørum mener nå ballen er spilt over til bankene, som må gjøre det de kan og omsette grepene til lavere renter.

Han understreker imidlertid at han ikke tror rentekuttet vil få fullt utslag i bankenes utlånsrenter.

– Det er nærme null allerede, så jeg tror det vil ha en marginal betydning for publikums renter. Norges Bank har gjort det de kan med tanke på lån, dollar-swaps og så videre.

– Hva tror du sannsynligheten er for negativ rente?

– Jeg tror den er svært lav. Nå forlater vi akuttfasen til fordel for gjeninnhentingsfasen, og Norges Bank vil nok se på andre tiltak. Vi står foran en langvarig svak utvikling, og da er det ikke pengepolitikken, men budsjettpolitikken som er virkningen.

Slik forklarer sentralbanksjefen nullrentebeslutningen
Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet torsdag styringsrenten med en kvart prosentpoeng til rekordlave 0 prosent.
05:30
Publisert:

Legger til grunn lavere bankrenter

Under pressekonferansen sa sentralbanksjefen at beslutningen vil føre til at folk flest vil merke rentekuttet.

– Vi legger til grunn at kuttet i styringsrenten gir gjennomslag i lavere bankrenter, sier Olsen.

Sentralbanken skriver at de anslår en boliglånsrente på rundt 1,75 prosent fremover, og i årene som kommer kan renten falle helt ned mot 1,5 prosent. Norges Bank spår rekordlave boliglånsrenter, med andre ord.

– Vi gjør dette lettere for folk med gjeld, sier Olsen.

Ikke lang tid etter at rentekuttet kom, melder Danske Bank at det setter ned boliglånsrenten med inntil 0,4 prosentpoeng fra 25. mai.

DNB og Nordea avventer

Hverken DNB eller Nordea vil foreløpig si hva storbankene vil gjøre med boliglånsrenten etter at Norges Bank torsdag satte ned renten til null.

– Det kan jeg dessverre ikke si noe rundt. Vi kan ikke spekulere i fremtidige renter, svarer kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i DNB.

Heller ikke Nordea kan foreløpig svare på hva som skjer med renten til boliglånskundene:

– Vi har ikke lov til å kommentere på fremtidig rentesetting på grunn av konkurransebestemmelsene. Men vi følger markedet tett, og skal være konkurransedyktige på pris, svarer Anja Lohne Holm, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.