– Det snudde i 2016. Da fikk vi en lavere gjennomsnittlig lønnsvekst enn prisveksten, slik at folks kjøpekraft faktisk går ned. Man kan være litt i tvil om dette har gått opp for folk ennå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i NRKs Politisk kvarter onsdag morgen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) og Finansdepartementet ser for seg at kjøpekraften vil falle med henholdsvis 1,2 og 1,0 prosent i år. Også Norges Bank mener prisstigningen mer enn spiser opp lønnsveksten dette året, og har beregnet at lønningene stiger med 2,3 prosent, mens prisstigningen vil ligge på 3,6 prosent.

– Slik vi ser det vil kjøpekraften øke litt igjen i 2017, sier Olsen som passer på å vise til at nordmenn har hatt en «fenomenal» kjøpekraftutvikling på 2000-tallet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er LA-politiets spesielle metode for å bekjempe kriminalitet
DN ble med politiet i LA ut på jobb.
00:38
Publisert: