Antall konkurser og tvangsavviklinger økte med over 30 prosent i juni sammenlignet med samme måned i fjor, viser nye tall fra kredittanalyseselskapet Bisnode.

Etter en stabil utvikling i antall konkurser frem til og med oktober i fjor, snudde trenden i november. Antallet økte i desember, januar og februar, sank i mars på grunn av påsken, for så å stige kraftig fra april igjen.

Første halvår i år er økningen på nær ti prosent, og de siste 12 måneder har antallet konkurser økt 7,3 prosent.

Det vil si at 6437 selskaper har gått konkurs eller er tvangsavviklet det siste året. Det er nesten identisk (6449) med tallene for 2009, året etter at finanskrisen slo inn.

– Utviklingen forsetter i negativ retning, og veksten er fortsatt sterk, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i kredittanalyseselskapet Bisnode.

– Mens Norge går så det suser?

– Ja, så vi har problemer med å forklare hvorfor det er slik, sier Ruud.

Han har imidlertid noen teorier.

Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode sliter med å svare på hvorfor konkurstallene stadig stiger til tross for at arbeidsledigheten synker og norsk økonomi går meget godt.
Kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode sliter med å svare på hvorfor konkurstallene stadig stiger til tross for at arbeidsledigheten synker og norsk økonomi går meget godt. (Foto: Elin Høyland)

– Om jeg tenker tilbake til 1992, som var toppåret i rene konkurser, var det i stor grad et resultat av børskrakket i 1987 og etterdønningene som kom, sier han.

Ruud mener det derfor ikke er unaturlig å tenke at konkursskredet nå kan være etterdønninger etter oljeprisfallet i 2014.

– Men i tillegg har du strukturmessige endringer og digitalisering som nok bidrar til at det er innen detaljhandel og tjenesteyting antallet konkurser øker mest, sier han.

Krise i handel

Tallene for første halvår viser at selskaper innen tjenesteyting har størst konkursvekst med 18,2 prosent mens detaljhandel øker med 13,4 prosent.

DN har i en rekke saker i det siste omtalt krisen i deler av norsk handel, med prispress og konkurranse fra utenlandske aktører.

Flere av de tradisjonelle aktørene sliter allerede med inntjeningen. Velkjente kjeder som Jernia, Gresvig og Power (tidligere Expert) har nylig presentert samlede underskudd på nesten 600 millioner.

I tillegg er kjeder som Moods of Norway, Spaceworld/Soundgarden, Rafens, Habitat og Tilbords blitt slått konkurs i løpet av det siste året. DNB har gått inn med redningspakker i både Nille og Power.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at varer som klær, sko, elektronikk, møbler og matvarer er blitt billigere det siste året, sammenlignet med den generelle prisveksten.

Eksperter DN har snakket med er samstemte om at oppmerksomhet rundt pris og knallhard konkurranse tvinger kjedene til å holde prisene nede, samtidig som lønnskostnadene stiger.

Ikke like dystert i «konkursbransje»

Samtidig som selskaper innen tjenesteyting og detaljhandel sliter, ser det ikke like mørkt ut i det som er den store konkursbransjen: Bygg og anlegg har en moderat økning på 2,3 prosent i antall konkurser og tvangsavviklinger, ifølge Bisnodes statistikk.

– Vil vi i år i sum passere 2009-tallene for antall konkurser og tvangsavviklinger?

– Det er jeg ganske sikker på. Riktignok er utsiktene for norsk økonomi gode, men det ligger vel an til en renteøkning utpå høsten som kan legge en liten demper på aktivitetsnivået og forsterke risikobildet, sier Ruud. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Rosévinen som ikke finnes
Norge er et av svært få markeder som får inn denne rosévinen laget av dyrebare druer fra en legendarisk tysk vinmark.
01:31
Publisert: