Ferske tall fra DNB og Nimas PMI-indeks for september viser at aktiviteten i norsk industri fortsatte å dabbe av, etter fall også i august og juli.
I september endte PMI-indeksen på 50 blank, ned 1,9 poeng.
– Vi ser at aktivitetsveksten har stanset, etter å ha vært gjennom en god periode en stund. Det er det samme vi ser i andre land, og dagens tall føyer seg godt inn i det bildet, sier DNB Markets' seniorøkonom Kyrre Aamdal.
PMI er en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer og måler vareflyten i bedriftene. Indeksen slippes hver måned i mange av de viktigste økonomiene i verden, og regnes som en temperaturmåler for industrien. Verdier over 50 indikerer økt aktivitet, mens verdier under 50 indikerer fallende aktivitet.
I Norge er undersøkelsen et samarbeid mellom DNB og Nima.
Bredt fall
Hoved-PMI-indeksen falt altså til 50 poeng i september, det laveste punktet siden august 2020, drevet av fall også for flere av underindeksene.
Samtidig understrekes det at respondentene, 51 i tallet, er lavt til å være september og at man dermed skal tolke tallene med en klype salt.
Underindeksen for ordreinngang falt 1,3 poeng i september, mens indeksene for sysselsetting og leveringstid falt med henholdsvis 2,6 og 6,4 poeng.
Sistnevnte innebærer altså at bedriftene oppgir at økte leveringstider er blitt et mindre problem, selv om en indeksverdi på 56 fortsatt innebærer økte leveringstider.
«Det er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer», skriver DNB og Nima i en pressemelding.
Ellers steg indeksen for produksjon med 0,3 poeng til 52,1, opp fra 51,8 poeng i august, mens lager-indeksen steg 0,9 poeng til 57,2 poeng.
«Normalt antas det at høyere lagre reflekterer lavere etterspørsel. Lageroppgang bidrar dermed til en lavere totalindeks, men lite utslag denne gangen», skriver DNB og Nima.
I september fortsatte ordreindeksen å falle, noe som kan indikere færre nye bestillinger og/eller kunder for bedriftene.
Seniorøkonom Aamdal påpeker at PMI-indeksen har vært i en nedadgående trend over lengre tid, men at få respondenter gjør det vanskelig å tolke tallene.
– Men det er rimelig å tenke seg at innstrammingen i pengepolitikken og høyere energipriser legger en demper på aktiviteten i norsk industri, som en del andre steder, sier han.
Fall i Europa
I morgen- og formiddagstimene tikket det inn PMI-tall også fra resten av kontinentet. Tallene for de europeiske landene viser en mulig nedgang i industriaktiviteten.
- Fransk PMI endte på 47,7 poeng.
- I Tyskland endte indeksen på 47,8 poeng.
- I Italia endte indeksen på 48,3 poeng.
- I Spania endte indeksen på 49 poeng.
For eurosonen endte PMI-indeksen i september på 48,4 poeng, ned fra 49,6 i august og ned fra 58,6 i september i fjor. I likhet med her hjemme viser PMI-tall fra eurosonen et fall for tredje måned på rad, og er nå på sitt laveste siden juni 2020. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.