Den norske PMI-indeksen falt med 4,1 poeng til 50,9 i januar, og er dermed på det laveste nivået på tre år, ifølge en melding fra DNB og Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima).

Til tross for fallet sier sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets at han vil være varsom med å legge for mye vekt på indeksen, gitt at den svinger mye fra måned til måned.

– Det er helt klart svake tall i forhold til tidligere, men mest overraskende var oppgangen vi så i desember. Den underliggende trenden er på vei nedover, og viser en svakere veksttakt i industrien. Men januarindeksen var litt i overkant svak, så det blir spennende å se om det fortsetter slik neste måned, sier han.

Aamdal er samtidig klar på at et omslag i industrien er på vei inn, men understreker at det har å gjøre med lavere investeringer.

– Vi har ikke den samme veksten som i fjor, og det vil slå ut i slike indekser. Samlet sett var det overraskende at PMI-indeksen var så svak, selv om det var ventet en korreksjon.

– At indeksen fortsatt er over 50 tyder likevel på vekst. Det er mer at aktivitetsveksten bremser, men nivået er fortsatt stigende, sier sjeføkonomen.

Sysselsetting trekker ned

– Det var særlig indeksen for sysselsetting som falt i januar, men også ordreindeksen og produksjonsindeksen gikk ned. PMI svinger noe fra måned til måned, men en beregnet trend indikerer at aktivitetsveksten begynte å avta forsiktig i fjor høst, heter det i meldingen.

PMI-indeksen for norsk industri er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer, og er et samarbeid mellom DNB og Nima.

Særlig er det indeksen for sysselsetting som trekker ned i januar. Indeksen er ned 8,2 poeng til 48,5 i januar, mens ordreinngangen, som er indeksen for nye ordre, falt med 4,5 poeng til 51,5.

– Eksportordreindeksen hadde en nedgang på 3 poeng og endte dermed på 48,4 poeng i januar. Det tyder på at ordrenivået falt. Indeksen for hjemmemarkedsordrene falt med 0,9 poeng, men ligger nær sitt langsiktige gjennomsnitt, skriver DNB og Nima i meldingen.

Fall i produksjon og eksport

Samtidig er det to indekser som ifølge meldingen viser nedadgående trender. Produksjonsindeksen falt med 3,5 poeng til 52,1 i januar, mens eksportordreindeksen hadde en nedgang på tre poeng.

– Indeksen for hjemmemarkedsordrene falt med 0,9 poeng, men ligger nær sitt langsiktige gjennomsnitt. Produksjonsindeksen reverserte oppgangen gjennom høsten i fjor, og viser nå en svakt nedadgående trend siden slutten av 2018.

På den andre siden stiger indeksen for leverandørenes leveringstid med 1,9 poeng til 52,6 i januar.

– En høyere indeks betyr lengre leveringstid og er assosiert med høyere aktivitet. Lagrene av innkjøpsvarer falt med 2,3 poeng til 49,7 i januar. Lavere lagre assosieres med høyere aktivitet, skriver DNB og Nima i meldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.