Den norsk PMI-indeksen stupte til rekordlavt nivå i mars, og indeksen for april viser ingen tegn til bedring. De viktigste delindeksene for antall nye ordre, produksjon og sysselsetting endret seg svært lite.

«Det tyder på at fallet i mars fortsatte i april, men nedgangen har ikke tiltatt», skriver DNB og Nima i en pressemelding.

I mars falt norsk økonomi tilbake med 14 prosent, målt ved brutto nasjonalprodukt, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

PMI-indeksen er en indeks basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer som indikerer utviklingen i økonomien. Globalt er disse indeksene svært anerkjent, fordi de tidlig fanger opp økonomiske svingninger. Den norske indeksen har ikke en like god historikk, og kan svinge mye.

Leveringstid ga oppgang

Den sesongjusterte PMI-indeksen steg 0,6 poeng i april, men oppgangen var drevet av høyere leveringstid.

«Normalt assosieres lengre leveringstid med høyere aktivitet, men i både mars og april er det mer sannsynlig at tiltak som grensekontroller, transportproblemer og ustabil varetilgang har trukket leveringstiden opp», heter det i pressemeldingen. Samtidig falt indeksen for lagerbeholdning av innkjøpte varer med 1,8 poeng. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.