Meningsmålingene har lenge antydet at den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron kommer til å vinne det franske presidentvalget. I finansmarkedene er det likevel klare tegn på at mange mener det fremdeles er en viss sannsynlighet for et overraskende utfall: at den euro- og innvandringskritiske høyrenasjonalisten Marine Le Pen blir Frankrikes neste president.

– Markedene har en tendens til å ha kort hukommelse. Men det amerikanske presidentvalget i november og den britiske folkeavstemningen i juni i fjor er ferske nok til at markedene husker dem, sier Andrew Bosomworth, direktør med ansvar for den tyske forvaltningsvirksomheten i Pacific Investment Management (Pimco), til DN.

Fryktbarometer

Søndag 23. april gjennomføres første runde av presidentvalget i Frankrike. Ettersom det ikke er ventet at noen av kandidatene vil klare å sikre seg de nødvendige 50 prosentene av stemmene i første runde, faller avgjørelsen trolig i andre valgomgang 7. mai. Der møtes de to kandidatene med flest stemmer i første runde til en ren duell.

Meningsmålingene viser at det er Macron og Le Pen som ligger an til å møtes i det avgjørende slaget. De siste dagene har imidlertid kampen blitt tettere, med fremgang for både Francois Fillon og ytre venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Marine Le Pen og partiet hennes Front National har lovet å melde Frankrike ut av hele eurosamarbeidet dersom hun vinner. Det har skapt en frykt som er lett å få øye på i finansmarkedene. Et mye brukt barometer på markedets forventning om en mulig Le Pen-seier er differansen mellom rentene på fransk og tysk statsgjeld. Risikoen forbundet med Le Pen-seier og en mulig euroexit trekker franske renter opp. Samtidig fører den samme risikoen til økt etterspørsel etter trygge investeringer som tysk statsgjeld, som dermed trekker de tyske rentene i motsatt retning.

Den høye differansen indikerer at markedsaktørene fortsatt priser inn en viss sannsynlighet for at Le Pen kan gå av med seieren i valget.

Mange har ikke bestemt seg

Bosomworth mener det ikke bare er minnene om brexit og Trump som gjør at mange markedsaktører frykter et overraskende utfall av valget. Rundt en tredjedel av velgerne svarer i meningsmålinger at de ikke har noen planer om å stemme i valget. Og blant dem som faktisk har en intensjon om å stemme, er det rundt en tredjedel som ikke har bestemt seg for hva de skal stemme.

– Utfallet er ikke så klart som meningsmålingene antyder. Vi vet simpelthen ikke hvordan denne gruppen vil bestemme seg for å stemme, om de i det hele tatt bestemmer seg for å stemme, sier Bosomworth.

– Derfor fortsetter det å være en risikopremie i markedene som er knyttet til et ukjent utfall, sier Pimco-toppen.

Analytikerne i den amerikanske banken Citi mener det er rundt 20 prosent sannsynlighet for at Le Pen går av med seieren i presidentvalget. Ifølge en oppdatering fra Citi Research vil et slikt utfall føre til et umiddelbart og kraftig fall for både euroen og aksjer, samtidig som forskjellen mellom rentene på tysk og fransk statsgjeld vil mer enn dobles fra dagens allerede høye nivå. 

Dersom en av de andre kandidatene går av med seieren vil det gi nesten stikk motsatt utfall, ifølge Citi-analytikerne: Aksjer vil stige og euroen styrkes noe fra dagens nivå. Samtidig vil renteforskjellen mellom Tyskland og Frankrike reduseres.

Tror på sterkere euro og høyere renter 

Sjeføkonom og partner Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management mistenker at markedet tar ut en altfor stor sikkerhetsmargin for et overraskende utfall.

– Det er fordi markedene har lært å ikke stole på meningsmålingene og skjønt at ingenting er avgjort før alle stemmene er talt opp. Og det er jo helt riktig. Man kan ikke prise inn 100 prosent sannsynlighet for noe om det ikke er det, sier Wilhelmsen.

Nordkinns makrofond er derfor posisjonert for at en annen kandidat enn Le Pen vinner.

– Vi kommer til å gjøre det bra om euroen stiger i løpet av våren og dersom lange tyske renter går opp. Det er posisjoner som vil gjøre det bra dersom Le Pen ikke vinner, sier Wilhelmsen.

Exit-risikoen vil forfølge euroen

Bosomworth i Pimco peker på at finansmarkedets frykt for Le Pen blant annet knytter seg til det som på fagspråket gjerne omtales som redenomineringsrisiko: Risikoen for at et land forlater euroen og at finansielle eiendeler utstedt i landet – som aksjer og obligasjonslån – dermed vil bli handlet med en ny, nasjonal valutaenhet som faller i verdi i forhold til euroen.

– Den risikoen vil fortsette å være der, selv om Le Pen skulle tape valget. Fordi dette fenomenet også gjelder andre land. For eksempel Italia, hvor det i økende grad er partier som deler Front Nationals meninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.