Søndag kveld ble det klart at den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron fikk størst oppslutning i første runde av det franske presidentvalget. Han går dermed videre sammen med ytre høyre-kandidaten Marine Le Pen til andre runde av valget 7. mai. 

Lettelsen etter resultatet i første runde er lett å få øye på i finansmarkedene mandag formiddag: 

  • Hovedindeksen på Paris-børsen, CAC40, stiger drøyt 3,6 prosent etter rundt en halvtimes handel. 
  • Øvrige hovedindekser på børsene i europeiske finanshovedstader stiger også markert. London er opp 1,8 prosent, mens Frankfurt stiger 2,3 prosent. 
  • Euroen ble umiddelbart styrket søndag kveld da handelen startet klokken 21. I skrivende stund er euroen rundt 1,2 prosent sterkere mot amerikanske dollar sammenlignet med nivået den lå på fredag kveld.
  • Samtidig faller det som etter hvert ble et fryktbarometer for det franske valget, forskjellen i rentene på fransk og tysk statsgjeld, kraftig tilbake til det laveste nivået siden januar i år. 

Usikkerhet rundt fremtiden for et lands statsfinanser kommer gjerne til syne gjennom høyere renter på landets gjeld. Investorene krever bedre betalt for å låne landet penger dersom de er usikre på hvor mye av pengene som faktisk vil bli tilbakebetalt. For å isolere effektene av hva som skyldes spesifikk risiko knyttet til Frankrike og hva som skyldes generelle forventninger om endringer i rentenivået, sammenlignes renteutviklingen for fransk statsgjeld med renteutviklingen for tilsvarende tysk gjeld, som regnes for å være en svært trygg investering.

Mandag har rentene på fransk statsgjeld falt markert. Samtidig har etterspørselen etter trygge plasseringer som tysk statsgjeld falt, noe som fører til høyere rente på gjelden. 

Dermed har renteforskjellen mellom tiårslån utstedt av de to statene falt til rundt 0,44 prosentpoeng. Dette er en betydelig reduksjon sammenlignet med nivåene i begynnelsen av forrige uke. Da var forskjellen på over 0,7 prosentpoeng. 

Reverserer sikringsposisjoner

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets peker på at reaksjonen i markedene kanskje skyldes at mange tok sikringsposisjoner for et langt mer dramatisk utfall i siste liten før valget. Dette er posisjoner som nå reverseres.

– Mye fordi det gikk som de fleste hadde regnet med, men også fordi meningsmålingene for en gangs skyld viste seg å stemme. Macron ligger klart foran Le Pen på meningsmålingene foran andre valgrunde, markedet har nå kanskje enda større grunn til å stole på disse, skriver Olsen i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Unngikk marerittscenarioet

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken peker på at markedet unngikk marerittscenarioet med at neste valgomgang ville stå mellom to euroskeptikere på henholdsvis ytre venstre og ytre høyre, Melenchon og Le Pen.

– Meningsmålingene, som normalt har vist seg pålitelige for de franske valgene, indikerer at Macron vil vinne presidentvalget med god margin. Nå skal det sies at slike meningsmålinger har gitt oss noen overraskelser det siste året. Men forskjellen er at både Brexit og valgseieren til Trump viste et mye tettere løp enn hva som nå er tilfelle for Frankrike, skriver Hov i morgenrapporten fra meglerhuset mandag. 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ultimate treningsformen for Bente og Christopher: - Det virket som et ork, men nå er vi avhengig
Bente og Christopher Jacobsen var overvektige. Slik kom de i form.
01:26
Publisert: