Alle de fire ledende kandidatene i søndagens franske presidentvalg har mulighet til å gå videre til andre valgrunde i begynnelsen av mai, viser de siste meningsmålingene før valget. I andre runde møtes de to kandidatene med størst oppslutning til en ren duell.

At presidentvervet fortsatt er innenfor rekkevidde for fire av kandidatene skaper økt usikkerhet i markedene, en usikkerhet som har vært svært iøynefallende i lang tid allerede. 

Svært jevn oppslutning blant de fire gjør det mulig å se for seg hele seks ulike konstellasjoner i andre runde. Størst frykt skaper et utfall der høyrenasjonalistiske Marine Le Pen og overraskelseskandidaten Jean-Luc Mélenchon går videre til duellen om litt over to uker.

– Investorer og franske velgere er bekymret for et «marerittscenario» der Le Pen møter Mélenchon 7. mai, noe som gir dem et vanskelig valg mellom to anti-, globaliserings-, anti-, EU- og pro Russland-kandidater, skriver analytikerne i storbanken Citi i en oppdatering denne uken.

Selv om Mélenchon ligger dårligst plassert blant de fire på meningsmålingene, er han likevel i posisjon til å kunne gå videre gitt en feilmargin på 2,5 prosentpoeng i begge retninger. 

Analytikerne i Citi understreker også at rundt hver tredje velger svarer at de er usikre på hvilken kandidat de vil stemme på.

– Det indikerer at overraskelser fremdeles er mulig når velgerne gjør sitt endelige valg, skriver analytikerne i oppdateringen.

Kan gi store bevegelser

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management, som i hovedsak gjør sine investeringer i rente- og valutamarkedene, er helt klar på at det vil bli store rystelser dersom søndagens valg ender med det som i manges øyne fremstår som verst tenkelige utfall. 

– Det kommer til å bli en brutal markedsbevegelse, sier Wilhelmsen. 

Han venter både kraftig rentefall, markert svekkelse av euroen og betydelig nedgang i aksjemarkedet dersom det blir Le Pen og Mélenchon som går videre til andre runde. 

Markedsfrykten knytter seg til at begge kandidatene har tatt til orde for å ta Frankrike helt eller delvis ut av eurosamarbeidet. Skulle én av dem ende opp som landets nye president, vil derfor diskusjonene om hele eurosamarbeidets fremtid blusse opp igjen, mener Wilhelmsen. 

Skulle utfallet bli at de mer EU-vennlige kandidatene Emmanuel Macron og François Fillon går videre til andre runde, vil markedsreaksjonene bli svakere, men med motsatt fortegn, ifølge Wilhelmsen. Da vil både renter og aksjer stige, samtidig som euroen vil styrkes.

Utfallet som fortsatt fremstår som det mest sannsynlige, at Macron og Le Pen møtes til duell 7. mai, vil kun føre til mindre markedsbevegelser, mener sjeføkonomen. 

Første målinger mens markedet er stengt

Wilhelmsen peker på at de første indikasjonene på søndagens valgresultat kan ventes allerede klokken 20.00 søndag, i det valglokalene stenger og de første valgdagsmålingene offentliggjøres.

I motsetning til både det overraskende brexit-resultatet i folkeavstemningen i Storbritannia i juni i fjor og valget av Donald Trump som president i USA i november, kommer de første indikasjonene på søndagens presidentvalg på et tidspunkt der markedene er stengt for helgen. Valutamarkedet åpner først klokken 21 og handelen i rentemarkedet starter først etter midnatt, samtidig som handelen i asiatiske aksjemarkeder starter. 

Dersom valgdagsmålingene skulle vise at Le Pen og Mélenchon ligger an til å gå videre, vil de tidligste markedsutslagene altså først komme en time senere. 

– Da har folk tenkt seg om i en time om hva valgdagsmålingen betyr. Det kan gi store bevegelser i valutamarkedet, sier Wilhelmsen.

Ser muligheter 

Sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank Markets peker på at Le Pen er ventet å tape uansett hvem hun møter i andre runde. Likevel vil markedene fortsette å frykte en Le Pen-seier helt til valget er endelig avgjort. Tvedt minner om at markedene fortsatt har de overraskende utfallene av fjorårets folkeavstemning i Storbritannia og presidentvalget i USA friskt i minne.

Samtidig gikk det relativt kort tid før de umiddelbare negative reaksjonene etter brexit og Trump ble avløst av ny optimisme og oppgang i både aksjekurser og renter.

Tvedt tror utviklingen etter det franske presidentvalget kan bli tilsvarende. Etter hvert vil markedene kunne rette oppmerksomheten mot at flertallet av franskmenn tross alt er tilhengere av EU og euroen og at en ny president vil være tilbøyelig til å føre en ekspansiv økonomisk politikk.

– Vi velger derfor, under tvil, å gjenta anbefalingene i forkant av brexit-avstemningen og det amerikanske presidentvalget, å se på et umiddelbart rentefall etter en eventuell Le Pen- eller Mélenchon-seier som en mulighet for å inngå rentesikringer på gunstige nivåer, skriver Tvedt i en oppdatering til kundene denne uken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: