- Dersom Trump vinner, kommer man til å få en ganske stygg reaksjon. Da blir det en veldig dårlig dag i aksjemarkedet på onsdag, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn.

De siste ukenes markedsbevegelser er trolig bare en forsmak på utslagene som venter dersom republikanernes kandidat Donald Trump natt til førstkommende onsdag blir valgt til USAs neste president.

- Vi kommer ikke til å legge oss til å sove den natten, sier Wilhelmsen.

Usikkerhet

Usikkerhet rundt hva som blir konsekvensene av en eventuell Trump-seier har fått mange investorer til å selge seg ut av antatt risikable verdipapirer i forkant av valget:

  • Amerikanske aksjer har falt åtte handelsdager på rad, den lengste nedgangsperioden siden finanskrisen herjet i oktober 2008
  • Fryktindeksen VIX, som måler forventede svingninger i aksjemarkedet fremover, er på det høyeste nivået siden et flertall av britene stemte for å melde landet ut av EU i slutten av juni i år
  • Dollaren er svekket på bred basis og spesielt mye mot japanske yen og sveitserfranc

Vinner Trump, blir det mye mer av det samme, tror sjeføkonomen.

- Det blir en flukt til trygge havner, sier Wilhelmsen.

Tror på børsfall på inntil ti prosent

Etterspørselen etter antatt trygge investeringer med lav risiko, som statsgjeld i verdens største økonomier og valutaer som japanske yen og sveitserfranc, øker gjerne markert i perioder med mye usikkerhet.

Samtidig går det tilsvarende hardt ut over mer risikable investeringer, som aksjer.

- Vi tror at en Trump-seier senker børsen med åtte til ti prosent, skriver valutastrateg Carl Hammer i SEB i en oppdatering denne uken.

Vinnersjansene for Trump har økt betydelig den siste uken og i takt med fremgangen har aksjemarkedene falt tilbake. I løpet av åtte dager på rad med fall har den brede S&P 500-indeksen i USA falt nær tre prosent.

Strateg Tobias Levokovich i storbanken Citi venter et fall på ytterligere tre til fem prosent i S&P 500-indeksen dersom Trump vinner, ifølge en oppdatering fra banken fredag.

Citi ser også for seg at prisen på gull vil stige og at investorer vil ta seg bedre betalt for risikoen ved å låne ut penger til selskaper, som betyr høyere risikopåslag i renten på selskapsobligasjoner.

Venter kortvarig uro

Sjeføkonom Wilhelmsen i Nordkinn mistenker imidlertid at markedsuroen etter en eventuell Trump-seier forsvinner fort. Han mener det først og fremst er usikkerheten rundt hva Trump kan komme til å foreta seg som president som kommer til å prege dagene etter valget. Etter hvert som det blir mer klarhet rundt Trumps planer og hvilken sammensetning av Kongressen han blir nødt til å forholde seg til, vil trolig risikoappetitten øke igjen i markedene.

- Han vil sannsynligvis ikke få gjennomslag for alt han ønsker å gjøre, sier Wilhelmsen.

- Jeg tror på en sterk korreksjon i aksjemarkedet, men jeg tenker at den kanskje viser seg å bli kortvarig. Slik vi så i forbindelse med brexit, minner Wilhelmsen om.

Dårlig betalt for risikoen

Sjeføkonomen mener markedet denne gangen i langt større grad har tatt innover seg risikoen for at presidentvalget kan ende med et utfall som skaper mye usikkerhet. I motsetning til det som var tilfellet før britenes folkeavstemning.

Derfor er det denne gangen mye vanskeligere å ta posisjoner i markedet som kaster like godt av seg som før den britiske folkeavstemningen, mener Wilhelmsen. 

- Foran det britiske valget var det stor enighet om at Storbritannia ikke kom til å gå ut av EU. Det var ikke priset inn særlig stor sannsynlighet for brexit. Dermed var det billig å legge på en del sikringer som ville gå bra ved brexit, sier Wilhelmsen.

Slik er det ikke nå, ifølge sjeføkonomen. Betalingen for risikoen man påtar seg ved å satse på det minst sannsynlige utfallet er rett og slett ikke god nok, mener han.

Om Trump skulle miste mye oppslutning i meningsmålingene frem mot valgdagen, og markedet begynner å prise inn mindre sannsynlighet for Trump-seier, kan det hende at Wilhelmsen ombestemmer seg.

- Kanskje vi agerer på mandag eller tirsdag. Da er det kanskje billigere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.