Prisene her til lands, altså inflasjonen, steg 1,8 prosent fra oktober 2018 til oktober 2019, viser konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Dette var helt i tråd med forventningene, som på forhånd lå på 1,8 prosent, ifølge tall fra Bloomberg.

Den største bidragsyteren for månedsendringen var elektrisitet inkludert nettleie, som viste en prisøkning på 5,4 prosent i oktober.

Strømprisene øker mest

Fra september til oktober 2019 viste elektrisitet inkludert nettleie en prisoppgang på 5,4 prosent, mot en prisnedgang på 3,8 prosent samme periode året før.

I tillegg viste også restauranttjenester og klær en prisoppgang samme periode, skriver SSB.

I motsatt retning trakk prisene på flyreiser. Passasjertransport med fly viste en prisnedgang på 7,3 prosent fra september til oktober i år, mot en prisoppgang på 1,5 prosent samme periode i fjor.

Forrige uke snakket DN med Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Wattsight. Han mener vinteren har startet tidligere enn normalt, og at det er det som drar opp prisene.

Onsdag 6. oktober nådde strømprisene en topp på over 80 øre per kilowatt time i en rekke store byer, ifølge nettstedet Nord Pool Group.

Det var en oppgang på 77,4 prosent, sammenlignet med tirsdagen. Da var snittprisen på omtrent 40 øre per kilowatt time, og nådde en topp på litt under 50 øre per kilowatt time.

Litt lavere enn forventet

Kjerneinflasjonen, som økonomene og analytikerne er mest opptatt av, kom inn på 2,2 prosent forrige måned. På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 2,3 prosent.

Seniorøkonom i Handelsbanken, Halfdan Fenwick Grangård, sier at avviket ikke er veldig stort.

– Det avviket vi ser fra forventningene er ikke avgjørende for renteprognosene nå, det kommer nye inflasjonstall for november som også vil få noe å si før Norges Bank skal konkludere i desember, sier han.

---
---

I Handelsbankens morgenrapport skriver de også at dagens tall ikke fører til noe særlig utslag i kronekursen. De skriver videre at detaljene viste at det var prisveksten på importerte varer som bidrar til at kjerneinflasjonen i oktober kom inn på den svake siden av sentralbankens anslag.

– Hvis vi tenker lenger frem, forventer vi at inflasjonen skal litt ned fra der den har ligget, og at den legger seg ved inflasjonsmålet, sier Grangård.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet da den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned. Det er også denne Norges Bank følger med på når de bestemme hvilken vei rentene skal gå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.