Nylig publiserte tall fra Eurostat viser at Norges prisnivå i 2018 var 55 prosent høyere enn gjennomsnittet av europeiske land, skriver SSB mandag.

Det gjør Norge til det tredje dyreste landet i Europa. Kun Island og Sveits hadde et høyere prisnivå enn Norge.

Her er vi dyrest

  • Statistikken viser at Norge som vanlig har dyrest øl, tobakk og narkotika, etterfulgt av Island, Irland, Storbritannia og Finland.
  • Elektrisitet, fyringsolje og annet brensel er imidlertid langt billigere her til lands sammenlignet med resten av Europa. Her er Norge på 18. plass.
  • Norge har Europas nest høyeste hotellpriser, kun slått av Island.
  • Mat og alkoholfrie drikkevarer er dyrest i Norge.
  • Norge er nest dyrest på personlige transportmidler, som ifølge SSB er biler, sykler og motorsykler. Kun i Danmark er det dyrere for bil og sykkel.

God inntekt

Samtidig som Norge er blant de dyreste landene i Europa er vi også blant landene med høyest inntekt per innbygger. Eurostat lager også oversikt over bruttonasjonalprodukt (bnp) per innbygger. Det ligger Norge 50 prosent høyere enn snittet i Europa.

Kun Luxembourg, Irland og Sveits hadde høyere bnp per innbygger enn Norge.

Bnp er enkelt forklart summen av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av et år, minus varene og tjenestene som blir brukt under denne produksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.