Saken oppdateres.

Tirsdag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall for konsumprisindeksen (kpi) for juli. Prisene steg 3,0 prosent på årsbasis i juli, mot en årlig vekst på 2,9 prosent i juni.

Kjerneinflasjonen (kpi-jae) var på 1,1 prosent på årsbasis i juli. Kpi-jae er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, og er et mål for den underliggende prisveksten. Det er kjerneinflasjonen Norges Bank legger mest vekt på.

På forhånd var kjerneinflasjonen ventet å falle til 1,1 prosent, ifølge estimater hentet inn av TDN Direkt. I juni var kjerneinflasjonen på 1,4 prosent.

Norges Bank anslo i juni at kjerneinflasjonen ville ligge på 1,2 prosent på årsbasis i juli.

Hittil i år har kjerneinflasjonen falt, og i fjor sommer var inflasjonen betydelig høyere, blant annet trukket opp av den kraftige kronesvekkelsen i begynnelsen av pandemien. En svekket krone fører til høyere pris på importerte varer, og bidrar videre til å trekke opp prisveksten. I juli i fjor lå kjerneinflasjonen på 3,5 prosent på årsbasis.

Høyere priser på strøm og flyreiser

Høyere matvarepriser bidro til å trekke konsumprisindeksen opp på månedsbasis i juli, ifølge SSB. Prisene på matvarer økte 3,1 prosent fra juni til juli. Økningen kan sees i sammenheng med at leverandørene som regel justerer prisene i juli, skriver byrået.

Prisene på strøm, flyreiser og drivstoff økte også i juli, og bidro til oppgangen i kpi. I motsatt retning trakk prisene på passasjertransport med båt, samt prisene på brus og leskedrikker. Sistnevnte opplevde et prisfall på 11 prosent fra juni til juli, som følge av avviklingen av særavgiften på alkoholfrie drikkevarer.

Lavere matvarepriser på årsbasis

Den årlige veksten i konsumprisindeksen ble trukket opp av høyere priser på elektrisitet.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer falt 2,8 prosent fra juli i fjor til juli i år, og bidro til å dempe den samlede prisveksten.

– Prisnedgangen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer de siste 12 måneder er blant annet et resultat av at avgiften på sjokolade- og sukkervarer ble fjernet i januar i år. I tillegg bidro avgiftsendringene på alkoholfrie drikkevarer, særavgiftene ble først halvert i januar før de ble fjernet helt i juli 2021, forklarer seniorrådgiver Camilla Rochlenge i SSB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.