Storebrand legger press på de andre bankene og setter ned tiårig fastrente til 2,69 prosent.

Ifølge Storebrands konserndirektør for personmarked, Heidi Skaaret, kommer fastrentekuttet som en direkte konsekvens av at koronaviruset har rammet det norske rentemarkedet.

– De lange markedsrentene ute har falt, blant annet som en følge av koronaviruset. Utviklingen også sist uke er helt tydelig. Da er det helt naturlig for oss at dette kommer de som ønsker å binde renten på lang sikt til gode. Fastrente er ferskvare. Tirsdag kutter vi derfor renten med ti og 20 års bindingstid med 0,2 prosentpoeng, sier Skaaret.

Fall i lange statsrenter

Siden de første rapportene om koronaviruset kom i begynnelsen av januar, har norske statsrenter falt kraftig. Investorene blir nervøse og leter etter mindre risikofylte investeringer, som norske statspapirer. Det presser prisen på statspapirene opp, og renten ned.

DN skrev forrige uke om hvordan fallet i de lange statsrentene kan gjøre at det blir mulig å få billigere fastrentelån av bankene.

Nå har dette skjedd.

Storebrand setter ned fastrenten på lån med ti og 20 års bindingstid, akkurat slik de gjorde i fjor vår og sommer. Også da falt de lange statsrentene kraftig.

Ifølge Storebrands konserndirektør for personmarked, Heidi Skaaret, kommer fastrentekuttet som en direkte konsekvens av at koronaviruset har rammet det norske rentemarkedet.
Ifølge Storebrands konserndirektør for personmarked, Heidi Skaaret, kommer fastrentekuttet som en direkte konsekvens av at koronaviruset har rammet det norske rentemarkedet. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Når du tar opp et fastrentelån hos banken, er ikke dette et veddemål mot banken, slik mange hevder. Banken ønsker ikke å vedde, og sikrer heller lånet opp mot lange statsrenter. Derfor er det disse rentene som avgjør hvilken fastrente bankene tilbyr, og derfor er det også mulig at fastrentene faller, mens flytende rente blir satt opp.

Markedets beste fastrente

Storebrand var ikke alene om å sette ned fastrentene i fjor vår og sommer, blant annet satte DNB ned sine fastrenter fem ganger i fjor. Siden har storbanken økt fastrentene igjen.

Dersom DNB og de andre bankene ikke følger etter Storebrand nå, vil de sitte igjen med økte marginer på fastrentelån fremover.

DNB har i dag en fastrente på 3,05 prosent på ti års bindingstid. Mandag kveld var det ingen banker som kunne tilby ti års fastrente til under 2,99 prosent, så Storebrand vil nå ha markedets laveste fastrente – med god margin.

– Storebrand har i flere år hatt en av de laveste utlånsrentene i markedet, både på flytende og faste renter. De nye fastrentene vi kan tilby nå vil bli svært konkurransedyktige i markedet, sier Skaaret.

Hver fjerde velger fastrente

I fjor skjedde det flere ganger at fastrente var lavere enn flytende rente, og flere banker meldte om økende interesse for fastrentelån.

Likevel viser statistikken til Statistiske sentralbyrå at denne økningen må ha vært svært liten. Andelen lån med fast rente ligger fremdeles på 8,1 prosent, temmelig nøyaktig samme andel som for et år siden.

Hos Storebrand er det flere kunder som velger fastrente.

– I Norge er det ikke så vanlig å binde renten som i mange andre land, men i Storebrand har vi hatt en høy pågang helt siden sist sommer. Siden august har omtrent en av fire av våre helt nye lånekunder valgt fastrente – det er historisk en svært høy andel, sier Skaaret.

«Ikke for alle»

For dem som vurderer fastrente er det viktig å vite at det finnes noen ulemper. Du kan ikke like enkelt betale lånet ditt ned raskere enn du hadde planlagt uten å måtte betale overkurs.

Overkurs er det du må betale dersom du bryter fastrenteavtalen og den flytende renten er lavere enn fastrenten din.

I motsatte tilfeller kan du få utbetale underkurs, men ikke alle banker utbetaler dette uten videre. Storebrand betaler kun ut underkurs ved dødsfall eller samlivsbrudd.

– Fastrente er ikke for alle. Men kunder som ønsker en mer forutsigbar privatøkonomi, bør vurdere fastrente. Og da kan man også vurdere å binde i minst ti år. Lang bindingstid er også noe mange eksperter anbefaler de som vurderer fastrente, sier Skaaret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.