I mars ble det foretatt 130,7 millioner transaksjoner med betalingskort i Norge. Det er en nedgang på 24 prosent fra samme måned i fjor, ifølge tall fra Nets.

Omsetningen falt ikke like mye som selve kortbruken. Totalt handlet nordmenn varer og tjenester for 46 milliarder kroner i mars, en nedgang på 14,4 prosent fra året før.

Dette betyr at vi ikke handler like ofte som før, men at vi handler for mer penger av gangen når vi først handler.

- Månedstallene er kraftig preget av Covid-19, som endret kjøpsadferden i Norge markant. Gjennomsnittsbeløpet per transaksjon steg. Det skyldes antagelig at vi holdt oss mer hjemme og handlet sjeldnere. Pandemien har forsterket den digitaliseringstendensen vi allerede så i perioden før krisen, sier sjef for data og analyse i Nets, Per Harald Strøm.

I mars i år var det en helg mindre enn samme måned i fjor, noe som skulle tilsi en omsetningsnedgang på rundt en milliard kroner.

Økning i kontaktløs betaling

Over halvparten av betalingene som ble gjennomført i mars, foregikk kontaktløst.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, mener flere kan ha benyttet seg av kontaktløs betaling for å minske smittespredningen av koronaviruset.

- De siste månedene har vi opplevd en jevn vekst i antall kontaktløse betalinger, men i mars har tæpping virkelig tatt av. Dette handler nok i stor grad om at butikkene har oppfordret kundene til å betale kontaktløst, i tillegg til at grensen for kontaktløs betaling uten PIN ble økt fra 400 til 500 kroner for et par uker siden. I løpet av én måned steg andelen fra 40 til 50 prosent av alle BankAxept-kjøpene, sier Kjærnes.

For at det skal bli lettere å betale med kort uten å komme i kontakt med kortautomaten, har bankene økt beløpsgrensen for kontaktløs betaling uten behov for pin-kode fra 400 til 500 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.