Mandag og tirsdag denne uken steg strømprisen til nye rekordnivåer. I løpet av to dager var spotprisen på kraftbørsen NordPool oppe i godt over 60 øre per kilowattime. Det er vesentlig høyere enn under den verste tørkeperioden i sommer.

Kraftanalytiker i Wattsight, Olav Johan Botnen, forklarer at det er flere årsaker til de høye strømprisene, men at kulden har vært utslagsgivende de siste dagene.

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight.
Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight. (Foto: Ole Morten Melgård)

– Det har vært litt kaldt, for å si det som det er, sier Botnen.

Strømprisen har steget i hele landet, men aller mest i sør. Ifølge Botnen henger dette sammen med at det er størst befolkning i sør, men også at vi har kraftkabler som går fra Sør-Norge til Europa, og i Europa er strømprisene vesentlig høyere.

Et varslet strømprishopp

Strømprisen har hugget kraftig inn på nordmenns budsjett i år. I februar tidligere i år steg strømprisen til det høyeste nivået på en årrekke, og siden har situasjonen forverret seg.

Under tørken i sommer var strømprisen skyhøy, og flere kraftanalytikere fryktet av vi ville bli avhengig av å importere dyr strøm fra Europa til vinteren. Da det begynte å regne i september, var det mange som kunne puste lettet ut.

Det var helt til DN for to uker siden varslet om en ny, kraftig strømprisoppgang. Da spådde kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i analysebyrået Thomson Reuters en strømpris på rundt 50 øre ut året. Nå ser det ut som han får rett.

– Vi har hatt noen dager uten nedbør, og vi har en relativt stor snøsvikt i vannkraftsystemet. Nivået i vannmagasinene er under normalt, fordi vi har produsert mye strøm i denne kuldebølgen som har vært, sier Botnen.

Har solgt strøm til Europa

Kuldebølgen har ikke bare rammet Norden, men også Europa.

– Vi har produsert ekstra mye strøm for både eksport til Europa og til eget bruk, forklarer kraftanalytikeren.

I tillegg til kulden, er det flere kjernekraftreaktorer som er ute av drift i Frankrike og Belgia. Høyere strømpriser i disse landene smitter over til Tyskland og Nederland, som igjen utveksler strøm med Norge.

Dessuten er det flere kullkraftverk som har problemer. Kraftverkene som ligger langs elven Rhinen får vanligvis fraktent kull via vannveien, men nå er vannstanden i elven så lav at dette er problematisk, forklarer Botnen.

– Flere kraftverk har hatt så lite kull at de ikke kan produsere noe særlig. Da må de ty til gasskraft, som er betydelig dyrere, sier analytikeren.

Spår fremdeles høye priser

De skyhøye strømprisene som var i begynnelsen av denne uken, vil trolig ikke vare. Allerede onsdag er strømprisen nede på rundt 50 øre per kilowattime, og ifølge Botnen tror kraftmarkedet at spotprisen vil ligge på i underkant av dette nivået de nærmeste ukene.

En strømpris på litt under 50 øre i desember vil likevel være rundt 70 prosent høyere enn i fjor på samme tid.

Botnen forklarer at bakteppet for at prisene har steget så mye det siste året er at det er blitt vesentlig dyrere for kullkraftverkene i Europa å produsere strøm.

– Så lenge vi er koblet opp mot Tyskland, så er det kullkraft som er den store prissetteren. Produksjonskostnaden ved kullkraft har doblet seg på kort tid. Dette kommer av at prisen på kull har mer enn doblet seg i pris, og at prisen på CO2-kvoter har firedoblet seg, sier Botnen.

Han forteller at ettersom flere kraftkabler til Europa kommer på plass, så vil de nordiske strømprisene følge de tyske i større grad.

– I år har vi fått en forsmak på hvordan det blir å koble seg opp mot Europa, på grunn av lange perioder med svak nedbørsituasjon og dermed en del timer med prisen på opptil europeisk nivå. Dette skjer etter at europeiske kraftpriser har doblet seg i løpet av knappe to år, sier Botnen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.