For første gang var det et utenlandsk analysemiljø som stakk av med prognoseprisen som ble delt ut på tampen av Samfunnsøkonomenes valutaseminar onsdag ettermiddag.

15 makroøkonomiske miljøer har deltatt i konkurransen, hvor prisen deles ut basert på hvem som treffer best på ti økonomiske størrelser, som blant annet arbeidsledighet, oljepris og økonomisk vekst. Ettersom det er en viss forsinkelse i den endelige fasiten for økonomiske nøkkeltall, er det prognosene for 2017 det nå deles ut pris for.

– Vi er beæret, men litt overrasket, sier seniorøkonom Phillip Hemmings i OECD, som er en av to økonomer som dekker norsk økonomi fra deres hovedkvarter i Paris.

«Det føles godt»

Det betyr at OECD har danker ut tunge makroøkonomiske miljøer som Norges Bank, Statistisk sentralbyrå, NHO og en rekke norske meglerhus.

– Hvordan føles det?

– Det føles godt å slå de økonomiske miljøene. Jeg er litt overrasket, for det er mange dyktige norske økonomer, sier Hemmings.

Phil Hemmings er seniorøkonom i OECD, og forteller at det føles bra å slå alle de norske økonomene.
Phil Hemmings er seniorøkonom i OECD, og forteller at det føles bra å slå alle de norske økonomene. (Foto: Gorm Kallestad)

OECD har deltatt i konkurransen tre-fire ganger tidligere, men har ikke gjort det så bra. Det kan ha en sammenheng med at de leverer sine estimater helt i begynnelsen av året, mens noen av konkurrentene leverer elleve måneder senere.

– Usikkerheten i verden har økt. Kanskje har det gjort at ulempen med å levere tidlig er blitt mindre enn før? spekulerer Hemmings.

Danske Bank kom på annenplass i konkurransen, mens SSB kom på tredje.

Har kommet sist tidligere

BI-forsker Genaro Sucarrat er med på å regne ut vinneren av konkurransen, og han forklarer at de utenlandske analysemiljøene som OECD og IMF tradisjonelt har gjort det dårlig i konkurransen.

– Det er overraskende at OECD vinner, sier Sucarrat.

I tillegg til konkurransen for 2017, har Sucarrat også en oversikt over hvem som har gjort det best gjennomsnittlig de siste tre årene. OECD har kommet på sisteplass de to foregående gangene de har deltatt.

– Én grunn til at OECD har gjort det så dårlig er at de har deltatt med januar-prognosene sine. Derfor er det spesielt overraskende at OECD vinner i år, siden de også denne gang avga prognosene sine i begynnelsen av året, sier Sucarrat.

– Hvorfor vinner OECD nå? I hovedsak fordi prognosene deres var mer optimistiske enn konkurrentenes. OECD hadde det høyeste anslaget i delkonkurransene for BNP-vekst og konsumvekst, og var blant de mest optimistiske i delkonkurransene for investeringsvekst, sysselsettingsvekst og arbeidsledighet. Aktiviteten i norsk økonomi viste seg å bli høyere enn den generelle pessimismen som rådet blant konkurrentene mot slutten av 2016. Dette er hovedgrunnen til at OECD vinner, sier BI-professoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: