Analyser fra Det internasjonale valutafondet (IMF) viser at utsiktene til råvareprisene kan redusere veksttakten til råvareeksporterende nasjoner med ett prosentpoeng i perioden 2015-2017 sammenlignet med perioden 2012-2014.

For energieksporterende nasjoner kan effekten være større, rundt 2,25 prosent i snitt.

Det fremgår av de analytiske kapitlene til IMFs World Economic Outlook, pubsliert mandag.

IMF viser til at både sykliske og strukturelle faktorer vil spille en rolle i avmatningen.

Ifølge deres analyser bidrar de sykliske effektene til rundt to tredjedeler av nedgangen, mens en tredjedel kommer fra strukturelle faktorer. De gjør seg gjeldende ved lavere investeringer og lavere potensiell produksjonskapasitet.

En bedring i det makroøkonomiske rammeverket det seneste tiåret har gjort at flere land nå er i en bedre posisjon til å håndtere en nedgang i råvarepriser enn tidligere.

IMF mener at den politiske responsen til nedgang i råvarepriser bør gå utover tiltak som skal øke samlet etterspørsel, og inkludere tiltak for strukturelle reformer som øker produktivitetsveksten i råvareeksporterende økonomier.

Les også:
- Det er ingen overbevisning i markedet
- Vil trolig høyne renten i år
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.