I løpet av de neste to ukene kommer det en rekke av viktige tall som vil være helt avgjørende for utsiktene i norsk økonomi:

  • 20. november: Bnp for norsk økonomi i årets tredje kvartal fra SSB
  • 27. november: Oljeministrene i oljekartellet Opec møtes i Wien
  • 28. november: Undersøkelsen Regionalt nettverk fra Norges Bank
  • 4. desember: Investeringstellingen for oljeindustrien fra SSB

- Disse fire tallene blir veldig viktige for norsk økonomi, for Norges Bank og for renteutsiktene, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management.

BNP

Førstkommende torsdag legges fastlands-Norges bruttonasjonalprodukt (bnp) for tredje kvartal frem. Brutto nasjonalproduktet er målet på den samlede aktiviteten i økonomien.

- Når det gjelder bnp, venter alle et svakt tall, men det har ikke med å gjøre at norsk økonomi går dårlig. Det har å gjøre med at det var veldig sterkt i forrige kvartal. Elektrisitetsproduksjonen for eksempel svinger veldig mye, den kommer til å falle nå, og den økte forrige gang, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Seniorøkonomen tror at dersom man holder elektrisitetproduksjonen utenom, vil BNP ligge på rundt et halvt prosentpoeng i vekst.

- Det er brukbart. Men det er klart at hvis det skulle skuffe mye på nedsiden, vil det være et tegn på at norsk økonomi er i ferd med å miste farten, sier Bruce.

Opec-møtet

27. november skal oljeministrene i oljekartellet Opec møtes for å diskutere eventuelle reduksjoner i oljeproduksjonen.

Mandag skrev DN at alt dreier seg om Opec, og at markedet vil være totalt fokusert på utfallet av Opec-møtet.

Bruce tror Opec-møtet vil bli det viktigste for utsiktene til norsk økonomi.

- Hvis Opec kutter produksjonen, kan oljeprisen ta seg noe oppover, til kanskje 90 dollar fatet. Da vil det ikke være noe grunnlag for å vurdere oljeinvesteringene og aktiviteten i oljerelaterte næringer noe vesentlig annerledes enn vi gjorde før, sier han.

Men skulle Opec ikke kutte, peker Bruce på at prisene kan falle ned mot 70 dollar.

- Da er vi på priser hvor vi vet det begynner å bli en del av de store prosjektene som kan bli ulønnsomme. Det vil være klart negativt for norsk økonomi, og selvfølgelig fremtidige oljeinntekter, sier han.

Regionalt nettverk

28. november fremlegges tall for regionalt nettverk. Norges Bank har flere ganger i året samtaler med ledere fra nærings- og samfunnslivet om den økonomiske utviklingen i deres bedrifter og næringer. Utvalget gjenspeiler produksjonssiden i økonomien både næringsmessig og geografisk.

Nettverksrapporten har tidligere vist seg å korrelere bra med den faktiske utviklingen i norsk økonomi.

- Den gir en veldig bra indikasjon på hvor vi er og hvor vi er på vei. Og så legger Norges Bank stor vekt på den, sier Wilhelmsen. 

Ifølge Bruce blir nettverksrapporten viktig fordi det vil gi oss et bilde av hvordan næringslivet blir påvirket av lavere oljepriser.

- Da vil vi få vurderingen fra bedriftene hvordan dette med oljeprisfallet påvirker situasjonen. Jeg tror det er litt tidlig å få noen sterk effekt, men det vil hvert fall gi et klarere bilde av hvordan dette ventede fallet i oljeinvesteringene og lavere oljepris slår ut i norsk økonomi, sier Bruce.

I tillegg vil vi få en innsikt i hvordan det går med forbruksorienterte næringer.

- Det er vi også usikre på. Det har vært svake detaljhandelstall og vi er usikre på hvordan utviklingen er for den næringen.

Oljeinvesteringene

4. desember legger Statistisk sentralbyrå (SSB) frem statstikken for oljeindustrien. Dette blir det tredje anslaget vi får for investeringsnivået til neste år.

- Vi har fått to estimater allerede. De har begge antydet en nedgang i en størrelsesorden på rundt 15 prosent. Men foreløpig har både SSB og Norges Bank prognoser på en nedgang på ti prosent eller lavere neste år, sier Wilhelmsen.

Bruce mener oljeinvesteringstellingen kanskje blir den minst viktige for utsiktene til norsk økonomi, fordi Sverdrup-feltet ikke er med i tellingen.

- Sverdrup-feltet som har stor effekt for 2015 vil ikke være med i tellingen. Det kommer først inn i første kvartal neste år. Så jeg tror ikke vi får så mye ny informasjon fra oljeinvesteringstellingen. Den er likevel ikke uvesentlig, men de tre andre er viktigere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Funcom i hardt vær

Eiendomsprisfall i Kina