Kronen svekker seg brått tirsdag formiddag, og både euroen og dollaren har i løpet av få minutter blitt rundt 15 øre dyrere.
En euro koster nå 10,54 kroner, mens dollaren koster 9,35 kroner.
Svekkelsen har pågått hele morgenen, i takt med at oljeprisen har svekket seg, men kronen skjøt for alvor fart oppover da oljeprisen falt rundt børsåpning klokken ni.
Samtidig som Norges Bank kom med kriserapporten fra sitt Regionale nettverk en time senere, svekket kronen seg ytterligere. Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management, tror Regionalt nettverk bidro til å svekke kronen, men samtidig er han overbevist om at noe annet er mye viktigere.
– Fremtidsindeksene for S&P 500 går ned. Jeg tror det er mye viktigere enn Regionalt nettverk. Etter at børsene har steget i mange dager, ligger det nå an til et børsfall i USA på 0,8 prosent, sier han.
«Stemningsskifte»
Fremtidsindeksene for den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 handles nesten døgnet rundt, og sier noe om hvilken børsutvikling markedsaktørene forventer når Wall Street åpner klokken 15.30.
Fremtidsindeksen begynte å falle rundt klokken ni, og skjøt ytterligere fart nedover temmelig nøyaktig klokken ti.
– Dette reflekteres også på børsene i Europa, sier Wilhelmsen, og viser til at børsen i Frankfurt er ned over to prosent.
– Det er et stemningsskifte i markedet, men jeg er usikker på hva som ligger bak, sier sjeføkonomen.
Han forklarer at stemningen i finansmarkedene har vært svært viktig for kronekursen de siste månedene. Når det har stormet på børsene, har investorene trukket seg ut fra kronen og inn i trygge havner som amerikansk dollar og japansk yen.
Når stemningen i markedene bedres, har det vært positivt for kronekursen, som har styrket seg kraftig de siste ukene.
Oljeprisfall og kriserapport
I tillegg til børsfallet, har også oljeprisen falt tirsdag morgen.
Spotprisen for nordsjøolje er ned 1,7 prosent for dagen, og oppgangen som kom fredag og mandag er dermed visket bort.
– Dette kan også være en årsak til kronesvekkelsen, sier Wilhelmsen.
Sjeføkonomen viser videre til at rapporten Regionalt nettverk var ganske svak, slik han ser det, noe som også kan ha svekket kronen med noen øre.
Ifølge bedriftene i det regionale nettverket til Norges Bank har aktiviteten falt med en årlig rate på 5,3 prosent de siste tre månedene, noe som er et langt kraftigere fall enn under finanskrisen i 2008.
Norges Bank skriver at nedgangen i en del næringer har vært så kraftig de siste månedene at den faller under måleskalaene for aktivitet som brukes i Regionalt nettverk.
«Det er derfor grunn til å tro at det reelle fallet i produksjonen er større», skriver sentralbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.