Ifølge bedriftene i Regionalt nettverk har veksten avtatt gjennom høsten. Det var særlig lavere omsetning i butikkene og utsettelser av samferdselsprosjekter som dempet veksten. I tillegg øker etterspørselen fra oljesektoren litt mindre enn før.

I løpet av de tre høstmånedene økte aktiviteten med en årlig rate på 2,1 prosent, ned fra 3 prosent i sommer.

Fremover venter bedriftene at veksten vil avta litt videre, viser den nye rapporten fra Norges Banks Regionalt nettverk.

– En klart skuffende rapport, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Han sier Regionalt nettverk-rapporten sterkt antyder at oppbremsingen i norsk økonomi nå kommer raskere enn Norges Bank hadde ventet.

– Etter et sterkt 2019 blir 2020 mye svakere, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

Viktig for renten

Regionalt nettverk er blant den viktigste informasjonen sentralbanken legger vekt på i forkant av rentemøter.

Fire ganger i året intervjuer Norges Bank ledere fra over 300 bedrifter og organisasjoner om den økonomiske utviklingen og utsiktene fremover. Til sammen samtaler ansikt til ansikt med nærmere 1500 personer i året.

DNB Markets skriver i et notat tirsdag morgen at det på forhånd var ventet at rapporten denne gang ville vise litt avtagende aktivitet i høst, i tråd med bnp-tallene, samt noe svakere utsikter for det kommende halvåret.

«Oppbremsingen synes likevel moderat og vi venter at sentralbanken vil indikere 50 prosent sannsynlighet for en ny renteheving i sin rentebane som legges frem 19. desember», skriver analytiker Knut A. Magnussen i DNB Markets i morgenrapporten tirsdag.

Etter rapporten nedjusterer DNB Markets kraftig til «moderat risiko for renteoppgang».

Wilhelmsen i Nordkinn er klar på at renten ikke røres etter denne rapporten.

– Det blir ikke noen renteoppgang, sier han.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror heller ikke renten røres på nyåret.

– Der røyk rentehoppet i mars, sier Jullum.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. (Foto: Ida von Hanno Bast)

I kjølvannet av Regionalt nettverk falt de økonomiske indikatorene over hele linjen umiddelbart – Oslo Børs, kronen og renten.

Bedriftene nedjusterer også lønnsveksten for 2019 til 3,1 prosent, fra 3,2 prosent i august. Neste års lønnsvekst anslås nå til 3,2 prosent, versus Norges Banks anslag på 3,3 prosent.

Fikk orden på tallene

Denne uken har startet med et frislipp av tall og økonomisk statistikk. Tirsdag hadde Statistisk sentralbyrå heldigvis fått orden på datatrøbbelet fra dagen før, og tallene ble sluppet som planlagt.

Tidlig tirsdag morgen kom tallene som viser at prisene her til lands, altså inflasjonen, steg med 1,6 prosent i november. Prisene på flyreiser falt med 8,6 prosent på månedsbasis, og bidro dermed sterkt til at oppgangen ble dempet.

Prisveksten var ventet å falle fra 1,8 prosent til 1,7 prosent på årsbasis, men falt altså mer enn dette.

Kjerneinflasjonen gikk opp 0,1 prosent fra oktober til november (to prosent på årsbasis), mens konsumprisindeksen (kpi) steg med 0,3 prosent fra oktober til november.

Ingenting av dette beveget markedene i merkbar grad tirsdag morgen.

Dystre utsikter for Norge

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la frem en omfattende rapport om norsk økonomi mandag. Organisasjonen påpekte at selv om Norge har en av verdens høyeste levestandarder, så står vi overfor flere utfordringer fremover.

Det vil ikke lenger være mulig å fortsette å øke de offentlige utgiftene kraftig, basert på raskt vekst i Oljefondet. Produktivitetsveksten er lav, lønnskostnadene relativt høye og yrkesdeltagelsen svekkes. I tillegg vil vi bli tvunget til å redusere CO2-utslippene kraftig. Norsk økonomi er også utsatt fordi handelen og investeringene bremser opp i eurosonen.

«Dystre utsikter altså!», konkluderer DNB Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.