Da store deler av Norge ble stengt ned som følge av koronapandemien i mars, ga det voldsomme utslag for verdiskapingen i landet. Fra februar til april viste bnp-tall fra SSB at norsk økonomi krympet med 11,3 prosent.

Trenden snudde imidlertid i mai, da norsk bnp steg 2,4 prosent. Tirsdag leverte SSB ferske tall for både juni måned, og andre kvartal i sin helhet.

Det er nå klart at norsk fastlandsøkonomi styrket seg 3,7 i juni, mens fastlands-bnp for kvartalet sett under ett falt 6,3 prosent.

Det kommer frem av ferske tall fra SSB.

Høyeste fall i et enkelt kvartal

Dette er den dypeste nedgangen SSB har målt i et kvartal noensinne, skriver byrået selv.

«Kvartalsvis nasjonalregnskap foreligger tilbake til 1978. Det største fallet i et enkelt kvartal tidligere var under finanskrisen. I 4. kvartal 2008 gikk bruttonasjonalprodukt ned 2,3 prosent. Det tredje største fallet var 1. kvartal i 2020.»

Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland.
Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

– Etter den dramatiske nedgangen i aktiviteten i mars og april var fastlandsøkonomien i juni under halvveis tilbake fra bunnpunktet. Dermed ble 2. kvartal nesten tre ganger så ille som det verste kvartalet under finanskrisen, sier seksjonssjef for Nasjonalregnskapet Pål Sletten.

Bedre i Norge enn resten av Europa

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets forklarer at tallene fra SSB er helt i tråd med forventningene, både for analytikere og Norges Bank, men trekker frem at Norge har klart seg forholdsmessig greit.

– Selv om -6,3 er et fryktelig svakt tall som vitner om et veldig alvorlig sjokk for norsk økonomi, har vi blitt betydelig mindre rammet enn andre land som for eksempel Spania. Der måtte de holde på smitteverntiltak mye lenger enn i Norge, og der falt bnp med 18,5 prosent i andre kvartal, sier hun til DN.

Hun trekker også frem Tyskland som et eksempel, der smittesituasjonen var mindre alvorlig enn i Norge, samtidig som det er blitt rapportert om et bnp-fall på 10,2 prosent i andre kvartal.

– Poenget er at mens dette er alvorlig, så er det mye mindre ille enn i mange andre land.

– Det økonomiske såret vil være varig

Selv om utviklingen i norsk økonomi har snudd, tror ikke Haugland at verdiskapingen vil være tilbake på samme nivå som før korona i løpet av året. Og selv om den når det gamle nivået, er ikke dette bare positivt.

– I en normalsituasjon ville man ha vokst i denne perioden. Opphentingen vil fortsette, men vi kommer oss ikke tilbake til den banen vi var på før korona. Vi tror det økonomiske såret vil være varig, sånn sett.

Hun trekker også frem at enkelte næringer er mer påvirket av den internasjonale økonomien enn andre.

– Ser vi på juni alene, så er det bred oppgang i nesten alle bransjer, unntatt i industrien. Der har det vært nedgang i fire måneder på rad siden mars. Den nedgangen er ikke veldig rask, men det tar tid før handelen tar seg opp, sier hun, og legger til:

– Det går jo bedre – det er vekst rundt om i verden – men fallet i Europa har vært mye større enn i Norge, så det er et enda lenger stykke igjen utenfor Norge, og det merker industrien.

Oppgang i juni

Ser man kun på juni måned, gikk det likevel greit i en rekke områder. SSB skriver blant annet at husholdningenes konsum økte nær ni prosent, at eksport av varer og tjenester økte om lag to prosent, og at importen av tradisjonelle varer økte med ti prosent.

Samtidig falt bruttoinvesteringer i fast realkapital knappe to prosent i juni, og litt over tre prosent i kvartalet sett under ett.

Ventet oppgang

I sin morgenrapport mandag skrev Handelsbanken Capital Markets at oppgangen i bnp er «utdaterte nyheter», da veksten i norsk økonomi var et faktum allerede i mai.

«Det ligger i kortene at aktiviteten steg videre i juni. Basert på den videre nedgangen i arbeidsledigheten i juni ser vi for oss en månedsvekst rundt tre prosent for Fastlands-bnp. Dette er imidlertid ikke nok til å forhindre et markert fall, andre kvartal sett under ett.», het det i rapporten, som altså er fra mandag.

Handelsbanken tror at veksten har fortsatt videre inn i tredje kvartal.

«Dette vil komme til syne i form av tilsynelatende sterk kvartalsvekst for Fastlands-bnp i tredje kvartal. Når det er sagt er det noen tegn til at momentumet har dabbet litt av igjen i det siste, i takt med at usikkerheten rundt koronasituasjonen har tatt seg noe opp.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.