I september i fjor var Statistisk sentralbyrå (SSB) ute med prognoser for norsk økonomi. SSB anslo da at renten ville settes gradvis opp i midten av 2021. Fem av seks økonomer DN spurte var uenig og pekte mot 2022. Unntaket var Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum.

Han har gjennom høsten tatt til orde for at Norges Bank vil heve renten i fjerde kvartal. Nå er sjeføkonomen blitt enda mer optimistisk. Han tror det skjer allerede i september.

I dag er styringsrenten på rekordlave null prosent etter flere rentekutt i fjor.

Fem rentehopp på to år

– Vi lærte en del av gjenåpningen i fjor. En del av tingene vi var bekymret for før, er vi ikke bekymret for lenger, sier han.

Jullum sier vi nå vet at vi klarer å kontrollere smitteutviklingen om vi vil, at nordmenn vil vende tilbake til normalen når smitten kommer ned og at det trolig blir produsert tilstrekkelig med vaksiner.

– Vi tror normaliseringen kan skje i løpet av første halvår, sier han.

Danske Bank venter én renteøkning i september i år, to renteøkninger i 2022 og to renteøkninger i 2023.

Vaksinehjelp

Positive vaksinenyheter og Norges Banks respons på positive vaksinenyheter er det som har gjort Jullum styrket i troen på raskere renteoppgang. I Norges Banks pengepolitiske rapport fra desember har sentralbanken nemlig utarbeidet et «oppsidescenario». Det er hakket mer optimistisk enn det sentralbanken vurderer som mest sannsynlige utfallet.

I dette scenarioet legger Norges Bank til grunn at vaksinering av utsatte grupper fullføres i løpet av første kvartal i år og at en tilstrekkelig vaksinasjonsgrad oppnås sommeren 2021. Da vil det såkalte produksjonsgapet lukkes allerede i løpet av tredje kvartal, anslår Norges Bank.

Jullum mener at produksjonsgapet vil lukkes to-tre kvartaler tidligere i dette scenarioet.

– I det scenarioet ser vi at ting normaliseres seks måneder tidligere. Når aktiviteten normaliseres, lukkes produksjonsgapet. Grovt sett vil det bety at prosessen med å normalisere rentene vil starte seks måneder tidligere, sier han.

– Fordi rentene er så lave og fordi det er litt effekt på boligmarkedet nå ønsker ikke Norges Bank å vente med at aktiviteten tar seg opp, sier Jullum.

– Det tror vi er for tidlig

Handelsbanken venter først renteøkning i mars 2022 i tråd med hva sentralbanken har signalisert.

– Vår vurdering er at Norges Bank ikke vil sette opp renten før man ser klare tegn på at man ser at økonomien trender i riktig retning og at oppgangen er bærekraftig. Det tror vi er for tidlig. Det er ikke sånn at Norges Bank kaster seg over første mulighet, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. (Foto: Gunnar Lier)

Hun mener Norges Banks oppsidescenario kun er marginalt bedre og at et er større mulighet for at vaksinasjon går tregere og at man ikke får normalisert like raskt. Due-Andresen peker videre på at sentralbanker i andre land heller ikke har planer om å sette opp renten før tidligste 2023.

– Selv om Norges Bank gjør det til neste år vil de fortsatt være ganske alene, sier hun.

Nordea Markets har sagt at de også venter renteøkning i første kvartal 2022, men:

– Vi er åpne for at det allerede kan skje mot slutten av 2021, sier sjeføkonom Kjetil Olsen.

Sjeføkonom Kjetil Olsen.
Sjeføkonom Kjetil Olsen. (Foto: Didrik Linnerud)

Det avhenger av hvor raskt vi får vaksinert tilstrekkelig med mennesker til at vi får lettet på smitteverntiltak.

– Vaksinene har gjort oss mer trygg på at vi får bukt med viruset i hvert fall i løpet av 2021 og en økende sannsynlighet for at vi fra sommeren kan oppføre oss normalt. Da vil økonomien skyte fart ganske raskt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.