Pengemarkedsrenten Nibor, med tre måneders løpetid, har denne uken steget til 2,57 prosent – det høyeste nivået siden 2012. Så sent som i mai lå denne renten på 1,22 prosent, og i fjor sommer var den nede i 0,19 prosent.

Nibor er en referanserente som er avgjørende for hvor høy rente boliglånskunder i Norge må betale.

Rentemegler Thomas Nordvang i Sparebank 1 Nord-Norge sier pilene i rentemarkedet peker rett opp, og at markedet nå priser inn en rente på 3,93 prosent i mars neste år, før den bikker fire prosent på våren. Det betyr, ifølge Nordvang, en boliglånsrente ut til kundene på over fem prosent.

Når banken gir deg boliglån, finansierer den en stor del av dette i det norske pengemarkedet, hvor Nibor er referanserente. På grunn av dette er pengemarkedsrenten Nibor avgjørende for bankens kostnader ved å låne ut penger, og igjen hvilken boliglånsrente de kan tilby.

I dag ligger en normal boliglånsrente på rundt tre prosent, litt avhengig av sikkerhet og bankforbindelse.

Aggressiv prising

Men det finnes fortsatt håp for nervøse låntagere.

– Mange vil nok mene at prisingen i rentemarkedet er for aggressiv, sier Nordvang.

Han minner samtidig om at mange økonomer sa det samme om Nibor-renten i vår, før Norges Bank satte opp renten 1. mai med 0,5 prosent og ga markedet rett.

Men Nordvang påpeker at boligrenteanslaget for neste sommer er basert på en ren markedsobservasjon, og at markedet ikke nødvendigvis alltid spår riktig om fremtiden.

Nordvang påpeker at Norges Bank har mange hensyn å ta når styringsrenten settes, ikke bare Nibor-renten, men også faktorer som forbruk, lønnsvekst, prisstigning, boligpriser og arbeidsledighet.

Torsdag forrige uke hevet Norges Bank styringsrenten med nye 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent. Det er mer enn ti år siden sist gang renten var så høy, og Norges Bank har signalisert at styringsrenten kan øke til over tre prosent etter sommeren 2023.

Renten skal opp for å dempe forbruket og stagge inflasjonen og dempe presset i økonomien. Men Nordvang påpeker at sentralbanken må balansere dette slik at det ikke blir bråstopp i økonomien, og at forbruksutviklingen det neste året vil bli særlig avgjørende.

– Det ligger nå an til en rente over normalnivået. Så snart Norges Bank er fornøyd med effektene av rentehevelsene vil rentene settes ned igjen, sier Nordvang.

Han mener rentetoppen nås neste sommer, før man kan regne med at renten forsiktig og kontrollert settes ned igjen.

DNB uenig med Norges Bank

Tallknuserne i DNB Markets er da også mer optimistiske, i hvert fall hvis man ser det fra boliglånskundenes side. Norges største bank tror styringsrenten fra Norges Bank når toppen på 2,75 prosent, før den mot slutten av neste år settes ned mot to prosent.

– Vi tror at rentenivået stopper tidligere enn Norges Bank anslår på grunn av svakheten i forbruket. Norges Bank kommer til å se nedkjølingen som er der ute, og se en vedvarende oppgang i arbeidsledigheten, slik at renten etter hvert settes ned, men ikke ned til nivåene vi har hatt til nå, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.

DNB Markets venter at Norges Bank igjen hever renten 0,5 prosentpoeng i september, og ytterligere 0,25 prosentpoeng både i november og desember, og bringer styringsrenten opp til 2,75 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.