– Vårt hovedscenario er fortsatt at Norges Bank vil komme med sin første renteøkning i mars 2022. Men hvis alt klaffer fremover, kan det skje allerede neste høst, sier makroanalytiker Oddmund Berg i DNB Markets.

I en fersk oppdatering fra DNB skisseres forutsetningene for at renten kan bli satt opp tidligere enn Norges Bank tidligere har varslet:

Hvis koronasmitteøkningen flater ut tidlig i første kvartal 2021 og vaksineringen kommer i gang i første halvår neste år kan restriksjonene litt etter litt lettes på og aktiviteten gjenopptas. Dette kan i sin tur skape økende optimisme blant bedrifter og husholdninger og få fart på det private forbruket. Hvis boligprisene fortsetter å stige, kan alt dette i sum trigge et tidligere rentehopp.

– Norges Bank har gjort det klart at det må være en robust økonomisk aktivitetsoppgang før renten skal opp, men vi så i sommer, da smittetrykket gikk ned, at aktiviteten i økonomien raskt kom tilbake igjen, så det snur fort, sier Oddmund Berg.

I øyeblikket går økonomien noe svakere enn ventet i Norge på grunn av nedstengningen og strenge koronarestriksjoner for å få ned smittebølge nummer to. Men når vaksinen kommer på nyåret, kan situasjonen fort endre seg, tror DNB.

Stor usikkerhet

– Det er fortsatt mye som er usikkert fremover. Vi vet ikke nøyaktig når vaksinen kommer og hvor lang tid vaksineringen av den norske befolkningen vil ta, men det er helt klart et oppsidescenario neste år, sier Berg.

– Boligmarkedet har gått sterkere enn ventet, det tilsier en raskere oppgang av renten. Norges Bank er bekymret for at lave renter over lang tid vil føre til at folk får for mye gjeld, noe som vil skape en finansiell ustabilitet. Men før renten kan settes opp, må økonomien forbedre seg og bli mer robust, forklarer makroanalytikeren.

Ser potensiell oppsiderisiko neste år

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier at de gode nyhetene på vaksinefronten utvilsomt er en oppsidemulighet. Samtidig peker hun på all usikkerheten som fortsatt er til stede. Derfor er Handelsbanken tilbakeholdne med nye renteprognoser.

– Man vet ennå ikke når vaksinene kommer og når man kan starte vaksinasjonen av sårbare grupper for å unngå at sykehusene blir overbelastet. Men det er en svært god nyhet at disse vaksinene viser en effektivitet på over 90 prosent. Dette kan føre til at man relativt raskt kan komme tilbake til en normalsituasjon i økonomien, sier hun.

Due-Andresen utelukker ikke at renten kan bli satt tidligere opp enn Norges Bank har varslet hvis de gode nyhetene fortsetter og veksten i økonomien gjenopptas raskere enn ventet, men:

– På kort sikt er nå økonomien litt svakere enn ventet på grunn av nedstengningen, mens vi ser en potensiell oppsiderisiko til neste år. Det er for tidlig å si hva som skjer med renten fremover, og jeg tror Norges Bank vil si lite om dette nå i desember – jeg tror de først kommer til å si noe i mars, for å se an utviklingen de neste månedene, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.