Som ventet satte Norges Bank opp styringsrenten med et kvart prosentpoeng til 1,00 prosent torsdag formiddag.

Rentehoppet var godt varslet på forhånd, og kommer fordi det går bra med norsk økonomi, ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen.

Og renten skal videre opp.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av det neste halve året, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Raskere renteoppgang i år

Norges Bank mener at oppgangen i norsk økonomi ser ut til å være sterkere enn tidligere antatt, men at det på den andre siden er utsikter til svakere vekst og lavere renter ute. Prognosene for styringsrenten indikerer nå en litt raskere renteoppgang i år og en noe lavere rente lenger frem enn anslått i forrige rapport.

Dette er de vanligste spørsmålene om fastrente
Øistein Gamst Sandlie i Nordea gir deg de vanligste spørsmålene om fastrente, og svarene som hører til
00:52
Publisert:

– Banen synes jeg ser litt mer «haukete» (renten må være høy for å holde bukt med inflasjonen, red.anm.) ut enn vi hadde trodd. De reviderer opp den nærliggende utsikten til å signalisere en viss mulighet for ytterligere to rentehevinger i år. Man gir klar beskjed om at renten skal videre opp i løpet av neste år, men er mer forsiktig med de lange utsiktene, sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.
Sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB. (Foto: Elin Høyland)

– Det er en skikkelig tvist av rentebanen. Egentlig er det en fornuftig bane med de sterke utsiktene vi har i Norge, sier hun.

Når Norges Bank setter opp styringsrenten, vil trolig de aller fleste bankene følge etter med å sette opp renten på boliglånene til sine kunder. Det var dette som skjedde etter rentehevingen i fjor høst.

Folk får bedre råd

Norsk økonomi gikk på en liten smell da oljeprisen falt kraftig høsten 2014, men de siste par årene har stadig flere kommet tilbake i jobb, og økonomene venter at også lønnsveksten skal ta seg opp.

Det vil gjøre at folk flest får bedre råd, til tross for større utgifter knyttet til boliglån.

Før rentebeslutningen ble kjent torsdag formiddag var det knyttet spenning til hva Olsen ville si om fremtiden. Ved forrige rentemøte i desember, signaliserte sentralbanksjefen fem rentehevinger i løpet av de neste tre årene.

Det ville gitt en boliglånsrente på rundt fire prosent mot slutten av 2021.

Siden desember er det flere ting som har endret seg til positive for norsk økonomi. Oljeprisen er relativt høy og kronen er svak. Samtidig er det ventet svakere økonomisk vekst i store deler av verden, spesielt i Europa. Europa er Norges viktigste handelspartner, og derfor vil lavere vekst der, påvirke norsk økonomi negativt.

En annen ting som har endret seg, er forventningene til rentene i resten av verden. Den europeiske sentralbanken har utsatt sin første renteheving til 2020, mens den amerikanske sentralbanken har avlyst sine rentehopp i år. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har vært på toppen av Mount Everest og i norsk teknogigant. Da klarer kanskje Seven Summits-klatrer Ralph Høibakk (81) denne veggen også?
– Klar over at vi er på en hellende kurve.
02:22
Publisert: