Den rekordlave nullrenten nærmer seg slutten. I juni gjorde sentralbanksjef Øystein Olsen det klart at styringsrenten mest sannsynlig ville bli satt opp i september. Dette budskapet gjentok han på mellommøtet i august.

Samtidig signaliserte Norges Banks rentebane at renten kan settes opp fem ganger innen utgangen av 2022. Nå tror flere meglerhus at det kan gå enda raskere.

Venter høyere rentebane

Nordea Markets skriver i en morgenrapport at også rentebanen vil endres på neste rentemøte, og at det vil signaliseres flere fremtidige rentehevinger.

– Nok en gang har arbeidsledigheten falt raskere og mer enn det Norges Bank forventet. Utviklingen i realøkonomien er det desidert viktigste å se på når man skal vurdere hva Norges Bank vil gjøre med renter som kommer ut av krisen, skriver meglerhuset.

De argumenterer for at økonomien går langt bedre enn forutsett, og peker blant annet på rapporten fra bedriftene i regionalt nettverk som ble publisert tirsdag. Medlemsbedriftene venter at aktiviteten i norsk økonomi vil fortsette å øke i tiden fremover.

– Vi forventer at den nye rentebanen fra Norges Bank vil være høyere sammenlignet med den som ble presentert i juni, skriver Nordea Markets.

Sikkert at renten vil heves

Det neste rentemøtet er 23. september, der styringsrenten mest sannsynlig vil heves til 0,25 prosent. Også Handelsbanken tror det vil komme flere og raskere rentehevinger i tiden fremover.

– Vi regner det for sikkert at Norges Bank vil heve renten både nå i september og igjen i desember. Videre gjennom neste år har Norges Bank indikert to til tre rentehevinger. Om noe har den siste av disse hevingene blitt mer sannsynlig, slik vi ser det, står det i deres morgenrapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.