Økonomene i Nordea Markets er svært positive når de i en fersk konjunkturrapport forsøker å spå den økonomiske utviklingen i inn- og utland de neste årene

– Vi mener vi har grunnlag for å være positive, sier sjeføkonom Kjetil Olsen om rapporten som kommer ut fire ganger i året.

I motsetning til en rekke andre meglerhus, tror ikke Nordea Markets at handelskrigen vil stagge den globale økonomiske veksten.

Dette er særdeles godt nytt for Norge, som er svært tett knyttet til den økonomiske veksten i resten av verden.

Spår syv rentehevinger

Sjeføkonom Olsen mener nær alle piler peker oppover i norsk økonomi og at 2019 kan komme til å bli et «gullår». Meglerhuset spår en økonomisk vekst på 2,7 prosent, noe som er vesentlig høyere enn anslaget til Norges Bank på 2,4 prosent.

– Det er to grunner til det. Til neste år kommer oljeinvesteringene til å skyte fart. Vi tror de kommer til å øke med ti prosent, og at fallet i boligbyggingen vil flate ut, sier Olsen og tilføyer:

– Veksten er allerede god i Norge, til tross for at oljeinvesteringene mer eller mindre har ligget flatt og at boligbyggingen har falt kraftig.

Sammen med en svak krone, lav arbeidsledighet og en høy lønnsvekst vil dette sette fart i norsk økonomi, tror økonomene. Men medaljen har en bakside.

På grunn av den sterke veksten tror Olsen at Norges Bank vil sette opp styringsrenten hele syv ganger i løpet av de neste drøye to årene.

I løpet av neste år tror de styringsrenten vil ha tredoblet seg fra dagens nivå på 0,50 prosent til 1,50 prosent. Ytterligere tre rentehopp vil gi en styringsrente på 2,25 prosent ved utgangen av 2020.

Det kan gi en boliglånsrente på mellom 4,5 og fem prosent.

Norges Bank signaliserte i juni at styringsrenten skal opp i 2,0 prosent i løpet av 2021.

Tror lønningene vil stige

Siden finanskrisen har rentenivået ute og hjemme vært usedvanlig lavt. Dette ble ytterligere forsterket gjennom oljekrisen. Norges Bank svarte med å senke renten for å hindre at flere ble rammet av ledighet og inntektsfall.

Det er derfor å snu ting på hodet å være urolig for om økonomien nå tåler høyere rente, påpeker Nordea, som spår snarlig renteøkning.

«Da er det viktig å huske hvorfor Norges Bank hever renten. Renten går opp fordi det går bra for norsk økonomi. Som nasjon bør vi juble», skriver Olsen i rapporten.

Sjeføkonomen forklarer at en viktig grunn til at han mener nordmenn vil tåle høyere renter, er at de vil få bedre råd ved at lønningen vil øke. Lønnsveksten i Tyskland er nå på vei opp, noe som taler for høyere lønnsvekst i Norge. Samtidig viser erfaringer at selv om partene i lønnsoppgjøret vil holde lønnsveksten på samme nivå som handelspartnerne våre, så er det vanskeligere å holde seg til dette i gode tider enn i dårlige tider.

– Mye av lønnsveksten blir bestemt lokalt. Når kampen om arbeiderne øker og lønnsomheten er god, så finner vi det sannsynlig at lønnsveksten vil stige, og også noe mer enn hos handelspartnerne våre, sier Olsen.

Helt uenig med konkurrenten

Til tross for at det har gått ti år siden forrige økonomiske nedtur i USA, tror ikke Olsen på noen resesjon, en periode på minst to påfølgende kvartaler med negativ økonomisk vekst, i nær fremtid. Først i 2020 kommer den knallsterke veksten i verdens største økonomi til å sakke farten, men dette blir ikke noen bråbrems, ifølge sjeføkonomen.

– Så lenge handelskrigen holder seg mellom USA og Kina, og ikke eskalerer til en global handelskrig, er dette en krig både USA, Kina og resten av verden tåler, sier Olsen.

Når det gjelder Kina, tror meglerhuset at veksten vil holde seg stabil høy på rundt seks prosent.

Disse prognosene står i kontrast til vekstanslagene til DNB Markets. Meglerhuset rykket nylig ut og spådde at den økonomiske veksten til Kina, USA og en rekke andre land vil bli rammet av den eskalerende handelskrigen.

DNB Markets venter at handelskrigen vil trekke ned veksten i USA med ett prosentpoeng i 2019 og 2020, mens veksten i Kina vil være rundt 1,5 prosentpoeng lavere i 2019 og 2020.

– Disse tv-ene har en åpenbar mangel
DNs anmelder ville gått for noe annet i år, neste år og kanskje også året etter.
02:13
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.