Torsdag har Norges Bank kuttet styringsrenten til historisk lave null prosent.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, har flere ganger de siste årene vært skråsikker på at renten skal være nær null. I dag fikk han så til de grader rett.

– Hvor lenge skal vi ha renter nær null?

– Det tror jeg er i vår levetid. Demografi, økonomisk vekst, inflasjon og boligprisutvikling tilsier at rentene forblir nær null i 20–30 år fremover, sier han.

Nå mener sjeføkonomen å vite hva som vil skje videre.

– Det jeg gjetter på skjer nå er at lange renter kollapser etter hvert som folk forstår at vi blir som Japan, sier Andreassen.

Japan har siden tidlig på 2000-tallet hatt en rente nær null, og i dag negativ.

Så billig tror han renten kan bli

Når han spår kollaps i lange renter sikter sjeføkonomen til norske tiårige statsrenter.

– Da åpner det seg kanskje muligheter for norske bedrifter og husholdninger å få tiårslån til en billig penge. Det vil være en solid forbedring av kredittmulighetene til folk. Det kan åpne seg muligheter for at folk flest begynner å binde renten, både bedrifter og husholdninger. Det vil være en stor pengepolitisk lettelse, sier Andreassen.

Han tror de beste kundene vil få boliglån på 1,5 prosent i løpet av et år.

– Kan vi få negative renter her til lands?

– Jeg skal ikke utelukke at vi går til negative nivåer, men jeg tror de fleste sentralbanker har sett at det gjør mer skade enn gagn, sier Andreassen, og sikter til banker i Danmark og Europa som taper penger på innskudd og har mindre utlånsmuligheter.

Ikke full effekt for boligeiere

De siste månedene har de fleste norske banker kuttet både boliglånsrenter og innskuddsrenter i to omganger i takt med rentekuttene fra Norges Bank. Andreassen tror ikke boligeiere vil merke full effekt av det siste rentekuttet.

– Når du kutter fra 1,0 prosent til 0,25 prosent klarer bankene stort sett å sende hele rentekuttet videre til husholdningene og bedrifter. Den siste kvartingen klarer de ikke å sende ut fordi innskuddsrentene allerede er minimert. De er på null og vi kan ikke gå under null, så vi får ikke redusert lånekostnadene våre med 25 basispunkter, sier han.

25 basispunkter tilsvarer 0,25 prosentpoeng.

Slik forklarer sentralbanksjefen nullrentebeslutningen
Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet torsdag styringsrenten med en kvart prosentpoeng til rekordlave 0 prosent.
05:30
Publisert:

I beste fall tror sjeføkonomen at husholdningene kan få redusert sine lån med 0,10 prosentpoeng som følge av Norges Banks siste kutt.

Mener vi trenger svak krone

Ofte fører rentekutt til svekkelse av den norske kronen, men torsdag er kronebevegelsene små. Andreassen tror Norge kommer til å trenge en svak krone fremover etter hvert som norsk økonomi gradvis skal omstille seg for å bli mindre avhengig av oljeeksport.

– Svak krone hjelper på inntjening i dag for laks, metaller og olje. Det ville vært mye mer dramatisk i dag om kronen lå på syv eller åtte. da hadde mange av bedriftene måttet stenge ned. Svak krone hjelper å gjøre norsk arbeidskraft mer konkurransedyktig i alle sammenhenger. Det bidrar til at oljeselskaper kan kjempe om kontrakter i Brasil og Houston. Det hjelper også på nysatsinger som kan starte på null i rente og svak kronekurs, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.