Norges Bank har langt på vei indikert en ny renteheving i september. For norske boligeiere betyr det høyere lån og mindre å rutte med.

Men skal vi tro økonomene er det slett ikke sikkert at du må ruste deg for høyere lån. Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets tror ikke Norges Bank vil binde seg til en renteheving i september.

– Vi tror Norges Bank vil utøve forsiktighet i møte med den økte usikkerheten ute, skriver hun i en morgenrapport mandag.

– Går solo

Mens vi har fått flere makrotall hjemme i Norge som trekker i både den ene og andre retningen, tror ikke Fjære det er det som kommer til å være tungen på vektskålen for sentralbanken. Det har skjedd altfor mye ute i verden. Hun peker på spesielt tre ting:

  • Boris Johnson har overtatt som statsminister i Storbritannia og med det har risikoen for en hard brexit økt.
  • USAs president Donald Trump har varslet økte tollsatser på enda flere kinesiske varer fra 1. september.
  • På toppen av det hele tikker det stadig inn svake makrodata, spesielt fra eurosonen. Den europeiske sentralbanken (ECB) har varslet at den vil svare på svekkelsen av økonomien og trolig kommer det både rentekutt og en ny runde med kvantitative lettelser i september.

Da Norges Bank varslet ny renteheving i løpet av året, bygget renteprognosen på en antagelse om at det ikke ble opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina samt en ryddig brexit.

– Svekkelsen internasjonalt og lettelsene fra ECB og Fed var nok i noen grad allerede tatt inn i vurderingene i juni, men vi har bare fått ytterligere bekreftelse på at Norges Bank går solo om den hever renten videre, skriver Fjære.

Kan argumentere med svak kronekurs

Hun skriver videre at det ikke er gitt at rentehevingen avblåses. Kronekursen er nemlig veldig svak, og mye svakere enn ventet. På den andre siden er oljeprisen lavere enn i juni.

– Likevel, hvis Norges Bank virkelig ønsker å heve renten, gir den svake kronekursen dem et ypperlig argument for å gjøre nettopp det. For det gjør vel lite at Norges Bank går solo hvis det labre risikosentimentet holder kronekursen svak, skriver Strøm Fjære, men påpeker at det spørs hvor sikker Norges Bank er på at kronekursen forblir immun mot rentedifferansen fremover.

En euro koster mandag 9,94 kroner, mens en dollar koster 8,87 kroner. DN skrev forrige uke at man nå står overfor den dyreste dollaren på tre år.

Nordea-analytiker tror på renteheving

Torsdag er det duket for rentemøte i Norges Bank. Det er ikke ventet renteendringer, men markedet følger tett med på hva sentralbanken vil si om neste renteøkning.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets skriver mandag at nøkkeltallene vi har fått siden rentehevingen i juni har vært i tråd med anslagene til Norges Bank. Han tror på ny renteheving om en måneds tid.

– Vi tror at Norges Bank holder seg til sin plan og signaliserer en renteøkning i september. Usikkerheten er imidlertid større enn på lenge sett i lys av tilspissingen av handelskonflikten. Norges Banks vurdering av risikobildet vil til syvende og sist være avgjørende, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.