– Forvent første renteoppgang i 2021!

Det sier Øystein Børsum, sjeføkonom og kredittstrateg i Swedbank.

Han mener det kun er koronakrisen, og den nye smitteoppblomstringen, som gjør at Norges Bank på torsdagens rentemøte ikke signaliserte en slutt på nullrenten. Børsum sier de sterkt stigende boligprisene ellers ville gitt signaler om snarlige rentehopp.

Norges Bank er da også opptatt av boligprisene. «Vedvarende høy boligprisvekst kan føre til at finansielle ubalanser bygger seg opp», skriver Norges Bank i torsdagens rentebeslutning.

Gjenoppblomstringen av smitte trekker i motsatt retning, altså for fortsatt rekordlave renter. «Den siste tiden har spredningen av koronaviruset økt og enkelte smitteverntiltak er gjeninnført», skriver Norges Bank.

Børsum mener disse signalene fra Norge Bank må tolkes slik at renten skal opp så snart koronakrisen er over.

– Hvis virusoppblomstring bringes under kontroll igjen, som vi forventer, og det kan godt bli klart allerede før septembermøtet, og boligmarkedet fortsetter å gå sterkt, med ekstremt lave renter og god tilgang på kreditt til husholdningene virker dette veldig sannsynlig, så er Norges Bank på marginen tilbøyelig til å heve rentebanen ytterligere i september, sier Børsum.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets er inne på noe av det samme. Hun sier til DN torsdag at korona og boligprisene, Norges Banks største bekymringer, til en viss grad utligner hverandre. Hun sier det på forhånd var knyttet noe spenning til om Norges Bank ville komme med nye signaler.

– Boligmarkedet er sterkere enn ventet, mens smitteoppblomstringen gir usikkerhet og bekymring. Vi var på vakt om nye signaler, med de kom ikke, sier Due-Andresen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.