I en ny rapport presenterer DNB Markets et mer lunkent bilde av norsk økonomi. Strømprissjokket har gjort et solid innhugg i kjøpekraften til nordmenn, noe som gjør at meglerhuset spår lavere vekst til neste år.

Samtidig ser det for seg at renteoppgangen blir kortvarig, og at renten skal ned igjen allerede mot slutten av 2021.

Ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal har dette mye å gjøre med det som skjer i USA:

– Vi ser for oss et tilbakeslag i amerikansk økonomi i 2021, sier seniorøkonomen.

Spår rentetopp om to år

Dette står i sterk kontrast til budskapet fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Han har gjentatte ganger bedt nordmenn om å forberede seg på at renten skal oppover, sakte, men sikkert.

Dette budskapet gjentok han senest torsdag morgen, da sentralbanken la frem rentebeslutningen etter onsdagens rentemøte. Som ventet ble styringsrenten holdt uendret på 0,75 prosent, men sentralbanken fortsatte å signalisere renteoppgang i mars.

Denne ukens rentemøte var kun et mellommøte, uten pressekonferanse og nye renteprognoser. I en kortfattet vurdering konkluderte sentralbankens hovedstyre med at utsiktene for renteoppgang er lite endret siden desember.

Da signaliserte sentralbanken fem rentehopp i løpet av de neste tre årene, og at to av dem skal komme i 2019.

Kyrre Aamdal tror riktignok at Norges Bank vil sette opp renten i mars og i desember i år, og at det blir enda et rentehopp i 2020, men deretter blir det stopp. Da vil den økonomiske veksten bli så svak at renten vil bli satt ned igjen, ifølge DNBs økonomer.

– Dette er ikke noe vi tror vil skje på grunn av svakere etterspørsel i Norge, men på grunn av det som skjer ute i verden, sier Aamdal.

DNB Markets tror renten vil være på 1,50 prosent når den når toppen i 2021, og at den deretter vil bli satt ned to ganger.

Tror flere vil slite med gjelden

Aamdal forklarer at den viktigste grunnen til at de mener renten vil bli satt ned i 2021, er at USA vil gå inn i en økonomisk nedtur.

«Økonomiske oppgangskonjunkturer dør ikke av alderdom, men utløses av ubalanser som vokser frem i de gode tidene. I USA blinker varsellampene i bedriftssektoren som følge av høy gjeld», skriver DNB Markets i rapporten.

Meglerhuset peker på at mens husholdningens gjeld har falt markert siden finanskrisen, så har det motsatt skjedd hos bedriftene.

Gjeldsnivået er historisk høyt, og 12 prosent av bedriftene har gjeldskostnader som overstiger inntjeningen.

Selv om den amerikanske sentralbanken holder renten uendret fremover, vil rentekostnadene øke, fordi fastrenteavtaler gjør at effekten av tidligere renteøkninger kommer gradvis. DNB Markets mener derfor det ikke er usannsynlig at flere selskaper vil slite med å betale gjelden sin fremover.

«Dette er hovedårsaken til at vi venter en nedtur i amerikansk økonomi i 2021», skriver meglerhuset.

Ser varig løft i strømprisene

Samtidig som DNB Markets spår dystre utsikter globalt, ser de også for seg en mer lunken utvikling i norsk økonomi i år.

– Det skyldes spesielt de høye strømprisene, som tynger forbruket ved inngangen til året, forklarer Aamdal.

Meglerhuset spår en økonomisk vekst på 2,0 prosent, noe som er tre tideler lavere enn anslaget til Norges Bank.

Aamdal skriver i rapporten at strømprisene økte med over 25 prosent, og at dette var den viktigste årsaken til at reallønnsveksten uteble.

«En kald vinter bidro i tillegg til å øke forbruket av elektrisitet. Husholdningenes utgifter til elektrisitet økte samlet med nær 11 milliarder kroner i fjor», skriver Aamdal.

Han skriver videre at endringene i været som har vært ikke burde få varige utslag i strømprisene, men at andre forhold kan ha gitt strømprisene et varig løft:

«Økt overføringskapasitet til og fra utlandet bidrar til at elektrisitetsprisene på kontinentet, og kanskje særlig i Tyskland, i stadig større grad blir førende for prisnivået i Norge.»

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør om regjeringsutvidelsen: Det blir flere som kjemper for sitt område, og færre som ser helheten
03:20
Publisert: