– Noen ganger kan man bli mildt provosert av den rørende enigheten, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Han sikter til uttalelsene til DNs rentepanel, som tirsdag mente at rentetoppen på 1,25 prosent er nådd.

Dørum er uenig i at sentralbanksjefen bør la renten være, og mener Norges Bank bør følge planen, som er å heve renten.

Det skriver han i en melding på Twitter onsdag.

Tror renten blir hevet

– Her hjemme er stemningen fortsatt god, både i bedrifter og husholdninger. Ressursutnyttingen er normal, lønnsveksten har tatt seg opp og oljeprisen er på et nivå som tilsier fortsatt høy aktivitet på norsk sokkel, sier Dørum.

En høyere rente vil ha utslag for de som sitter på boliglån, da styringsrenten normalt gir sterke gjennomslag i kortsiktige renter og for bankenes innskudds- og utlånsrenter.

Ifølge Dørum har Norge har verdens nest mest belånte husholdninger, kun bak Danmark.

– Selv om Norge ikke er i en boligboble, må man likevel kunne stille seg spørsmålet om enda mer gjeld er veien vi ønsker å gå for å få fart på økonomien. Lavere rente betyr som kjent at folk får mer å rutte med, og det øker lånelysten, sier han.

På spørsmål om hva han tror vil skje på rentemøtet torsdag, svarer sjeføkonomen at han tror renten vil bli satt opp.

Dagens Næringsliv onsdag.
Dagens Næringsliv onsdag.

– Våre siste modellberegninger tilsier en rentetopp til 1,50 prosent. Sånn sett er det ikke så stor forskjell på våre og andres prognoser, men det er for tidlig nå å skrote planen om videre renteøkninger.

Spent stemning

Det er knyttet stor spenning til torsdagens rentemøte. Årsaken er økt internasjonal uro, handelskonflikt og tegn til svakere økonomiske utvikling, som igjen har skapt usikkerhet for om – og hvor mye – Norges Bank kan heve renten.

Sentralbanksjef Øystein Olsen hevet styringsrenten til 1,25 prosent så sent som i juni. Da signaliserte Olsen at det ville komme nok en renteheving i løpet av året, fordi det går bra med norsk økonomi.

Ved augustmøtet holdt han renten uendret, og gjentok at utsiktene ikke var vesentlig endret. Olsen la imidlertid til at «risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover». Dette sitatet har sådd tvil om hvorvidt det vil være rom for Norges Bank å øke renten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.