Den nye virusvarianten som ble oppdaget i Sør-Afrika kan også påvirke pengepolitikken og styringsrenten i Norge, men først til neste år, ifølge sjeføkonomer.

Men økonomene er skjønt enige om at rentehevingen fra Norges Bank 16. desember kommer som varslet. Sentralbankens plan er å heve renten med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent på årets siste rentemøte.

– Norges Bank gjør nok den planlagte rentehevingen i desember uansett. Økonomien er i en slik stand at den tåler dette, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef hos Akershus Eiendom.

– Jeg tror ikke Norges Bank utsetter. Rentemøtet ligger så nær i tid at det neppe vil foreligge ny informasjon som tilsier en utsettelse, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets
Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets (Foto: Fredrik Solstad)

Kan bli utsettelser neste år

Spørsmålet nå er om den nye koronavarianten er så alvorlig at vaksinene ikke biter, og at store deler av samfunnet igjen må stenges ned.

Dette vet vi om den nye koronavirus-varianten: – Den mest muterte hittil
Oppdagelsen av en ny koronavirus-variant i Sør-Afrika, en variant som også har blitt funnet hos to reisende på vei til Hongkong, skaper uro i verdens finansmarkeder. Bloombergs reporter forteller med om hva han vet så langt om den nye virusvarianten på «Bloomberg Daybreak: Europe».
01:29
Publisert:

– Dette er en bekymringsfull utvikling som vi ikke hadde ventet. Jokeren her er hvor sterke tiltak som må gjennomføres gjennom vinteren, sier Due-Andresen.

Hun tror Norges Bank vil se an utviklingen utover vinteren, og at rentebanen blir senket hvis smittesituasjonen blir så alvorlig at det må innføres strenge smitteverntiltak. Rentebanen ble hevet så sent som i høst, og Due-Andresen påpeker at prognosene som ble laget for noen måneder siden ikke tar høyde for en ny alvorlig smittebølge.

– Smittesituasjonen kan dempe renteforventningene, sier hun.

Haugland er helt på linje med Due-Andresen.

– Rentebanen kan bli tatt ned, og rentehevelsene kan dermed bli utsatt, sier Haugland.

Norges Banks prognose går på at renten skal opp fire ganger det neste året, til 1,25 prosent. Men denne prognosen ble altså laget før den nye koronavarianten ble oppdaget.

Tror ikke på full nedstenging

Haugland tror ikke på noen full nedstenging igjen, slik som skjedde da Norge første gang stengte ned i mars i fjor. Hun mener vi har lært mye, blant annet med målrettede og mindre inngripende tiltak, og nå bruk av koronasertifikat. De økonomiske skadene vil derfor ikke bli så store som i begynnelsen av pandemien, og dessuten er vaksineringsgraden i Norge høy.

– Vi må også huske at en rente på 0,5 prosent fortsatt er meget lavt, og norsk økonomi går meget bra, sier Haugland.

Men hun tar selvsagt et forbehold om at den nye virusvarianten er mye verre enn de aller fleste tror, og at Norges Bank må kaste seg rundt og annullere alle rentehevelsene.

– Man skal selvsagt ikke utelukke noe som helst, men det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Haugland.

Oljeprisfall og kronesvekkelse

Økt virusfrykt tynget markedene verden over fredag, etter at det ble oppdaget en ny og mer smittsom koronavariant i Sør-Afrika. De asiatiske børsindeksene falt kraftig i morgentimene, og uroen smittet over på Oslo Børs som hadde sin verste dag hittil i år.

Uroen tynget også oljeprisen, som fredag kveld falt neste ti prosent. Ny virusfrykt skaper bekymringer for utsiktene til energietterspørselen i forkant av neste ukes møte i oljekartellet Opec+.

Den norske kronen ble også dratt med i fallet og svekket seg mot både euro og dollar. Siden torsdag har kronen svekket seg 20 øre mot euro. Samtidig er dollaren på sitt dyreste siden november i fjor.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener markedet ble tatt litt på sengen av nyheten om den sørafrikanske varianten.

– De aktørene som har posisjonert seg i aksje- og valutamarkedet har ikke tatt så mye høyde for at det skal komme negative koronanyheter, så det gjør at utslagene blir større enn vanlig. Det blir litt mer sjokk nå, i og med at det er lenge siden man har hatt så store negative nyheter, sier han til DN.

Jullum trekker frem at den norske kronen typisk svekkes når markedet preges av uro.

– I tillegg blir likviditeten i alle markeder mindre mot slutten av året. Når det da overrasker den ene eller andre retningen, så blir utslagene i kursen mye større. Derfor er ikke 20 øre i en situasjon som dette veldig oppsiktsvekkende, sier Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.