Regjeringen foreslår å bruke 480 milliarder kroner over statsbudsjettet for 2020 i revidert nasjonalbudsjett. Målt i strukturelt, oljekorrigert underskudd tilsvarer dette 4,2 prosent av Oljefondet.

Med dette dobler regjeringen oljepengebruken fra i fjor.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets viser til at oljepengebruken har økt betydelig siden i fjor høst, men at det ikke stopper her.

– Den kommer til å øke ytterligere fremover også. Alt blir ikke lagt frem i dag. Oljepengebruken kunne ikke økt så mye mer, det er begrenset hvor fort det går an å bruke penger, sier Haugland.

Ikke bekymret

Handlingsregelen sier at regjeringen kan ta ut tre prosent av Oljefondet, men i år vil oljepengebruken overstige dette med god margin. Haugland er ikke bekymret av den grunn.

– Det er forståelig at oljepengebruken øker.

– Tror du den vil være på over tre prosent også til neste år?

– Ja, det tror jeg, og det skal vi ikke være bekymret over, sier sjeføkonomen.

Hun forklarer at vi har en fleksibel handlingsregel, noe som gjør at vi kan bruke mer oljepenger, også mer enn tre prosent, i krisetider.

Tanken bak dette er at det er lurt å gi gass i oppoverbakke, og akkurat nå befinner norsk økonomi seg definitivt i en oppoverbakke.

Verste nedtur siden krigen

Finansdepartementet anslår at norsk økonomi vil gå tilbake med 4,0 prosent i år, noe som i så fall vil bli den verste nedturen siden krigen. Likevel er dette et av de mer optimistiske anslagene. Norges Bank har spådd et bnp-fall på 5,2 prosent, mens Statistisk sentralbyrå har spådd et fall på 5,5 prosent.

DNB Markets tror norsk økonomi vil gå tilbake med rundt seks prosent i år.

– Akkurat nå er usikkerheten veldig stor, så det er vanskelig å dømme andres estimater, sier Haugland.

«Mer kommer om tre uker»

Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO, skriver på Twitter at bnp-anslaget er på den optimistiske siden, og at oljepengebruken er omtrent som Finansdepartementet anslo for en måned siden.

– Mer kommer om tre uker, sier han.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, mener bnp-anslaget til Finansdepartementet er «forholdsvis optimistisk»

– Det er ikke noe som tyder på at man tar for lite i, og staten tar et solid grep for å holde inntektene ved like. Det man kan diskutere at det etter hvert er blitt en romslig overføring av penger til privat sektor. Med det høye beløpet, er diskusjonen om vi skulle tatt noen av tapene nå, og ikke bare trekke det for fremtiden, sier han.

Ikke brutt handlingsregelen

Han er samtidig klar på at uttaket fra Oljefondet, som regjeringen nå har anslått til å være på rett over fire prosent, ikke nødvendigvis betyr at man har brutt handlingsregelen. Den sier noe om hvor stor andel av Oljefondet som kan tas ut hvert år.

– De siste ni årene har vi ligget mange hundre milliarder under regelen, det har vært lettvint. Dermed spiser vi opp det vi har spart opp nå, og selv inkludert 2020 så er uttaket langt under handlingsregelen. Men når vi kommer inn i 2021 vil det være et betydelig press på budsjettet.

Han sier at vi fort må begynne å tenke på veien tilbake for langsiktige overføringer til Oljefondet, og understreker at rommet for uttak blir mindre enn før, fremover.

– Det kan ikke bli en tilsvarende økning i underskuddet neste år, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.