Torsdag legger Støre-regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett for 2023.

I budsjettet, som i sin helhet ble lagt frem klokken 10.45, fremkommer det at regjeringen anslår en prisvekst på 5,4 prosent i år.

Utfallet av lønnsforhandlingene i frontfaget endte på 5,2 prosent i år. Det betyr at dersom regjeringens anslag slår til, kan lønnsmottagere få mindre å rutte med i år.

Høyere kjerneinflasjon

Prisveksten i 2024 er anslått til 3,7 prosent.

Videre anslår regjeringen at den underliggende inflasjonen, den såkalte kjerneinflasjonen som er justert for blant annet strømpriser, vil ligge på 5,8 prosent i år og 3,8 prosent neste år. Det er kjerneinflasjonen økonomer og analytikere er mest opptatt av siden den luker ut en del enkeltfaktorer som kan variere mye fra måned til måned.

Norges Bank venter på sin side en kjerneinflasjon på 5,6 prosent i år.

I budsjettet skriver regjeringen at det kan være store kostnader forbundet med å bringe inflasjonen ned igjen, dersom den skulle feste seg på et høyt nivå samtidig som lønnsveksten holder seg høy.

Lave anslag

Finansdepartementet anslo i fjor at prisveksten, målt ved årlig endring i konsumprisindeksen, ville ligge på 2,8 prosent i 2023. Det var lavere enn det daværende anslaget til både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå, og flere økonomer mente at anslaget var for lavt.

Statsminister Jonas Gahr Støre på vei til møte med finansministeren onsdag.
Statsminister Jonas Gahr Støre på vei til møte med finansministeren onsdag. (Foto: Aleksander Nordahl)

Regjeringen påpekte selv at prisveksten kunne bli høyere enn lagt til grunn, og det ble understreket at usikkerheten var «uvanlig stor».

Regjeringen argumenterte også for at det var viktig med et stramt budsjett for å ikke fyre opp norsk økonomi ytterligere, og dermed bidra til økt prisvekst.

– For første gang på flere tiår så møtes vår del av verden av inflasjon. Hvis den biter seg fast på et høyt nivå, så får vi store problemer. Da må vi ta tak tidlig, og de takene er det tøffe å ta, sa statsminister Jonas Gahr Støre i et intervju med NTB i forbindelse med statsbudsjettet i fjor høst.

Prisjustering

Siden den gang har inflasjonen økt videre, og den har også holdt seg på svært høye nivåer. Onsdag viste tall fra Statistisk sentralbyrå en prisvekst på 6,4 prosent på årsbasis.

I mars varslet finansminister Trygve Slagsvold Vedum at regjeringen jobbet med en pris- og lønnsjustering av statsbudsjettet for 2023.

Regjeringen utsetter iverksettelse for grunnrenteskatt på vindkraft

– Oppdaterte anslag for lønns- og prisvekst i år, er høyere enn det som ble lagt til grunn i fjor høst. Dersom ikke det justeres, vil budsjettet i år virke betydelig strammere enn det som var meningen, sa Vedum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.