Den svenske sentralbanken, Riksbanken, setter opp styringsrenten med ett prosentpoeng.

Det fremgår av den ferske rentebeskjeden tirsdag morgen. På forhånd var det en bred forventning om et rentehopp på 0,75 prosentpoeng. Dermed er styringsrenten i nabolandet på 1,75 prosent.

Dagens rentehopp på ett prosentpoeng er den største rentehevingen i Sverige siden 1993, da inflasjonsmålet ble innført, ifølge Aftonbladet.

I likhet med en lang rekke andre land rundt om i verden har inflasjonen i Sverige også skutt til værs i år. Da august-tallene ble sluppet tidligere denne måneden viste de en kjerneinflasjon på ni prosent, altså langt over Riksbankens langsiktige mål på to prosent på årlig basis.

«Inflasjonen er for høy. Den undergraver husholdningenes kjøpekraft og gjør det vanskeligere for både selskaper og husholdninger å planlegge pengebruken», skriver Riksbanken i en pressemelding.

Flere økninger

Den svenske sentralbanken gjør det videre krystallklart at pengepolitikken nå skal strammes inn for å få inflasjonsnivået ned mot målet, og varsler flere rentehevinger de kommende seks månedene.

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.
Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken. (Foto: Fartein Rudjord)

«Inflasjonsutviklingen fremover er fremdeles vanskelig å vurdere, og Riksbanken vil tilpasse politikken slik at inflasjonen kommer ned mot målet», heter det i pressemeldingen.

Sentralbanken begrunner dagens beslutning med at faren for høy inflasjon på lengre sikt reduseres, og at det dermed kan bli et mindre behov for kraftige innstramminger i pengepolitikken også i fremtiden.

– I dag er det ikke viktig bare hva beslutningen ble, men også hva de sier videre. Nå ser det ut til at Riksbanken indikerer en økning på 0,5 prosentpoeng i november og en økning på 0,25 prosentpoeng på møtet etter det. Dagens økning er likevel en god illustrasjon på at man ikke er forsiktige i inflasjonskampen, og at sentralbankene ikke er der at de tar foten av bremsen, sier Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

Samtidig opplyses det at Riksbankens verdipapirkjøp vil fortsette i henhold til vedtaket i juni, men forventes å bli avsluttet ved årsskiftet.

«Ser ikke veldig lyst ut»

Seniorøkonom Oddmund Berg og hans kolleger i DNB Markets hadde i likhet med mange andre ventet en økning på 0,75 prosentpoeng, men er likevel ikke overrasket over at Riksbanken klemmer til med et helt prosentpoeng.

Han mener det understreker sentralbankens holdning om at man er villig til å gjøre mye for å få ned inflasjonen mot målet.

– Dette har vært gjennomgangsmelodien siden Riksbanken snudde i juni, og nå fortsetter de å dra til.

Berg tror Riksbanken nå har innsett at rentenivået er for lavt for å få ned inflasjonen, og tror det er riktig å komme med en stor økning «nå i begynnelsen».

Han er spent på hvordan både dagens og de neste måneders økninger vil slå ut i nabolandet.

– Særlig i husholdningene, der det er mye flytende renter. Vi har allerede sett et boligmarked som har falt kraftig etter at rentene begynte å stige, så det blir spennende å se hvordan dette treffer økonomien. Det er usikkert hvordan den økonomiske utviklingen i Sverige blir de neste seks månedene, men det ser ikke veldig lyst ut, sier seniorøkonomen.

Oddmund Berg, seniorøkonom i DNB Markets.
Oddmund Berg, seniorøkonom i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)

Negative renter

Der andre land var raskt ute med kraftige rentehevinger som respons på den bratte prisveksten, har det så langt sittet lengre inne for den avtroppende sentralbanksjefen Stefan Ingves å klemme til med større enkelthevinger.

I april hevet Ingves renten til over null for første gang siden 2014, da styringsrenten i Sverige kom opp på 0,25 prosent. Det påfølgende rentemøtet i juni endte med et hopp på 0,5 prosentpoeng, slik at styringsrenten i Sverige før tirsdagens beslutning lå på 0,75 prosent.

– Vi skal huske på at realrenten er veldig lav, og pengepolitikken fortsatt ekspansiv. Både Riksbanken og ECB var treige ut av blokkene og nå må de kompensere for det, sa SEBs sjeføkonom i Sverige Robert Bergqvist til Dagens Industri i forkant av avgjørelsen.

Skyhøy inflasjon også i Asia

Asia klarte lenge å holde inflasjonen på avstand. Nå har den for alvor rammet de fleste økonomiene. Sør-Korea har gjennom sommeren hatt en prisvekst på rundt seks prosent. I Thailand var inflasjonen på 7,9 prosent i august – skyhøyt over målet på under tre prosent.

Tirsdag morgen kom prisveksten for august for Japan, verdens tredje største økonomi. Samlet inflasjon nådde tre prosent – en akselerasjon fra inflasjonen i juli på 2,6 prosent. Dette er den høyeste prisveksten siden november 1991. Kjerneinflasjonen var på 2,8 prosent.

På torsdag avslutter Bank of Japan sitt rentemøte. Japan har hatt negativ rente siden 2016. Renten har ligget på under 0,75 prosent siden slutten av 1990-tallet.

Her hjemme kommer Norges Bank med sin rentebeskjed på torsdag, mens det i USA er ventet nok en trippelheving når Federal Reserve legger frem sin avgjørelse onsdag kveld.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.