Natt til lørdag ble verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia rammet av et angrep fra rundt 10 droner. Også oljefeltet Khurais ble truffet under angrepet, som førte til kraftige branner og en midlertidig produksjonsstans.

Angrepet skjer samtidig som verdensøkonomien følger spent med på handelskrigen som kjempes mellom verdens største økonomier. Dermed har verdens investorer fått enda et usikkerhetsmoment å følge med på, mener Christian Lie, sjefstrateg i Danske Bank.

– Det er et nytt usikkerhetsmoment som føyer seg til listen som begynner å bli lang: Handelskrigen, brexit og lavere global vekst for å nevne noe. For det første får man potensielt en høyere kostnad på energi som kan ramme veksten. For det andre skaper situasjonen geopolitisk usikkerhet. Hva vil Saudi-Arabia gjøre som følge av angrepet? Hva vil USA gjøre? Angrepet kan også få betydning for samarbeidet innad i Opec og gi en langvarig høyere risikopremie på oljeprisen, sier han.

Oljeaksjer i været

Etter angrepet har oljeprisen skutt i været. Et fat nordsjøolje handles nå til rundt 65 dollar fatet mot rett over 60 dollar fatet før helgen, et hopp på nær ti prosent.

Kilder den amerikanske storavisen Wall Street Journal har snakket med, har indikert at det kan ta flere uker før produksjonen er tilbake for fullt.

Også eksperter i Rystad Energy tror det vil ta lengre tid før produksjonen er tilbake for fullt. Mandag melder Reuters at det vil ta to måneder før Saudi-Arabia klarer å gjenopprette produksjon på normalt nivå.

– På kort sikt er dette positivt for dem som er produsenter og eksporterer olje, sier Lie.

Oljeaksjer over hele verden gikk kraftig opp mandag. Equinor opp over tre prosent, Aker BP er opp nesten seks prosent og DNO er opp nær fem prosent. Selv om angrepet bidro til å fjerne cirka seks prosent av den totale oljeproduksjonen over natten, og dermed er den verste enkelthendelsen i oljemarkedet noensinne, understreker Lie at oljesjokket vil ha mindre effekt enn for noen tiår siden.

– Økonomien i USA er mindre følsom som følge av at oljeproduksjonen der har økt kraftig. Det er derfor vanskelig å konkludere om hvordan det vil slå ut i markedene. Mye vil avhenge av hvor lenge produksjonsforstyrrelsene varer. USA har også strategiske oljereserver, og Trump har signalisert at han er klar til å bruke dem, sier Lie.

– Hvordan påvirker dette Norge?

– I utgangspunktet seiler norsk økonomi sin egen sjø. Veksten er over trendnivå, og vi har høy lønnsvekst. I dag styrker kronen seg som følge av oljeprisoppgangen. Sterkere krone vil isolert sett gi en negativ impuls til eksportsektoren, men såfremt vi ikke ser at oljeprisøkningen gir en vesentlig lavere vekst i verden generelt eller i Europa spesielt, vil ikke norsk økonomi påvirkes i negativ retning av det som nå har skjedd i oljemarkedet.

Handelskrig

Samtidig som verdens øyne rettes mot oljeprisen, fortsetter handelskrigen mellom verdens største økonomier med full styrke.

Forrige uke gikk imidlertid president Trump med på å utsette økningen av straffetoll på produkter verd 250 milliarder dollar med to uker idet nye forhandlinger mellom landene skal starte. Kina har også gått med på å lette importen på utvalgte importvarer fra USA.

– Det man ser, er signaler om velvilje, sier Lie.

Han tror likevel ikke vi får se noen endelig avtale når partene møtes i oktober.

– Trump ønsker å fremstå som en vinner. Det er noe Kina motsetter seg. En rekordhøy andel av amerikanere ser også på Kina som en motstander. Det gir Trump ryggdekning til å fortsette på samme måte. Vi må også huske på at konflikten mellom USA og Kina ikke bare handler om bilateral handel, men også om større økonomiske, teknologiske og til dels militære problemstillinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.