Kobberprisen er kjent som en av de viktigste indikatorene for hvordan det går med verdensøkonomien. Siden toppen i juni, da et tonn med kobber ble handlet for 7332 dollar, har prisen rast nedover.

Onsdag falt kobberprisen under 6000 dollar per tonn. Torsdag kveld lå den på rundt 5900 dollar.

– Starten på brudd i den globale veksten

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver at oppgangen i aksjemarkedene i både fremvoksende markeder og såkalte «developed markets» i 2016 og 2017 var et uttrykk for en mer synkronisert global vekst. Noe som igjen førte til en større global etterspørsel etter både olje og kobber.

– Dette knakk imidlertid i månedskiftet januar-februar i år. Volatiliteten, som hadde vært svært lav veldig lenge, eksploderte, opplyser han.

Volatilitet er et begrep som brukes om usikkerhet og svingninger i en kurs.

Schieldrop mener dette ser ut til å være starten på et brudd i den globale veksten.

– Siden den gang har «Emerging Market equities» bare fortsatt lavere, mens S&P 500 har hentet seg inn igjen. Kobberprisen hadde en kortvarig topp på 7332 dollar per tonn i begynnelsen av juni, men ser vi litt mer grovt på det, var egentlig starten på svakheten til kobber også i januar og februar i år.

Påvirkes av Tyrkia

De siste to måneders fall i prisen på kobber mener Schieldrop sammenfaller med uroen i Tyrkia, samt redselen for spredning til andre fremvoksende markeder.

– Seneste «sell off» er imidlertid også et resultat av at en kobberstreik i Escondida gruven i Chile ser ut til å løse seg.

Schieldrop fremhever spesielt tre faktorer i verdensøkonomien som er negativt for fremvoksende økonomier med mye dollargjeld, og som vil påvirke kobberprisen negativt:

  • En videre styrking av dollaren .
  • Høyere dollarrenter.
  • Nedtrapping av obligasjonsskjøp fra verdens sentralbanker.

Hvor ille det blir, gjenstår å se, ifølge Schieldrop. Han venter likevel at kobberprisen vil bli presset videre nedover på kort sikt hvis dette fortsetter.

– Men så lenge dette ikke utvikler seg til en global resesjon, og det tror vi definitivt ikke er tilfelle enn så lenge, så skal kobberprisen neppe helt ned i bunnen av bøtta, sier han.

Resesjon innebærer en økonomisk nedgangsperiode i to kvartaler eller mer på rad.

Tror prisen vil styrke seg

Schieldrop opplyser at meglerhuset er positivt til kobberprisen på lengre sikt, og forventer en kobberpris på 7375 dollar per tonn i 2019.

– For øyeblikket handles kobber for 5895 dollar per tonn, men var helt nede i 4431 dollar per tonn i begynnelsen av 2016. Vi skal neppe så langt ned i denne omgang. Til det er den globale økonomien i almenhet for bra. Men at vi kan komme lavere ned på 5000 tallet det kan vi nok, sier han.

Sjefanalytikeren fremhever likevel at det er en bekymring at den fallende kobberprisen prøver å fortelle oss at tilstanden i den globale økonomien er dårligere enn det vi tror ut fra andre indikatorer.

– Til det kan vi bare si: Det gjenstår å se, men enn så lenge tror vi ikke at det står så dårlig til i global økonomi som kobberprisfallet skulle kunne tyde på.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Beaujolais til begjær
Dette er vinen som gir beaujolais en ny mening.
01:17
Publisert: