Mye kan tyde på at børsuroen er over for denne gang. Etter den dårligste uken på to år, steg de amerikanske børsene samlet med rundt fire prosent i forrige uke.

I tirsdagens handel falt alle de tre sentrale aksjeindeksene tilbake, mens Oslo Børs steg. Hovedindeksen på børsen har ellers i hovedsak fulgt utviklingen globalt.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB tror investorene må belage seg på flere perioder med store svingninger fremover.

Helt siden finanskrisen har sentralbankene ført en politikk med lave renter og såkalte kvantitative lettelser. Sistnevnte innebærer at sentralbankene pumper store pengebeløp inn i økonomiene. Nå er bildet i ferd med å normaliseres.

– Vi har hatt en enorm stimulans fra sentralbankene, både i form av lave renter og obligasjonskjøp. I tillegg har sentralbankene reagert raskt på negative markedsbevegelser. Dette har gitt en trygghet som har kommet til uttrykk gjennom lav volatilitet, sier Blomgren og fortsetter:

– Når sentralbankene fremover drar tilbake stimulansene, innebærer det at markedene får være markeder. Det vil føre til økt volatilitet.

Blomgren legger til at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) allerede har signalisert at den tolererer lignende markedsbevegelser som de seneste ukene.

Positivt syn

SEB sendte tirsdag ut rapporten «Investment Outlook» for februar. Her skriver meglerhuset at den globale økonomien er inne i en fase som ligner «moden høykonjunktur».

Mens fjoråret var preget av en rekke fordelaktige faktorer, som lave renter, kan det ventes litt mer «motvind» fra de samme impulsene i år, advarer SEB.

Meglerhuset tror den globale oppgangskonjunkturen vil fortsette en stund til, med en vekst i økonomien (målt i bruttonasjonalprodukt) på henholdsvis 4,0 og 3,9 prosent i år og neste år.

SEBs syn på det globale aksjemarkedet er fremdeles positivt.

– Økte svingninger betyr at vi fremover kommer til å se en del korreksjoner og en litt mer ustø utvikling enn den vi er blitt vant med de siste årene, sier Blomgren.

– Uttrykk for en uro

Børsraset for to uker siden ble utløst av større lønnsvekst enn ventet i USA – og forventninger om at det vil gi inflasjon og høyere rentenivå. Dette førte til at rentene på lang sikt steg.

Blomgren mener uroen har handlet om frykt for at sentralbankene overreagerer på inflasjonssignalene, og dermed strammer inn pengepolitikken for raskt. Å stramme inn kan bety å heve rentene, eller å redusere tilførselen av penger i markedet.

Dette vil kunne gi negative realøkonomiske konsekvenser, men sjefstrategen tror frykten er litt overdrevet.

– I flere år har sentralbankene gjort alt som kreves for å støtte økonomien og markedene. Nå er veksten bærekraftig og inflasjonen er på vei opp. I en sånn situasjon er det helt rimelig at sentralbankene normaliserer pengepolitikken, sier Blomgren og legger til:

– Sentralbankene har fortsatt stor fleksibilitet, noe som taler for at normaliseringen vil skje gradvis.

Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år. Det er på linje med det den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har signalisert. Fed har også signalisert at den ser for seg ytterligere tre rentehevinger i 2019.​

Advarsler

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets mener børsuroen kan være over for denne gang, men advarer om at en større nedgang ligger lenger frem i løypa.

– Nedturene på Oslo Børs er normalt mellom 40 og 60 prosent, men det vil avhenge av hvor mye aksjekursene har steget og hvor hard nedgangen i global økonomi blir, sa han til DN tirsdag formiddag.

– Den internasjonale oppturen er sprek nå, men den modnes. Det å tro at vi aldri skal få store børsfall igjen, er å tro på julenissen, sa han.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets ser for seg «en humpete utvikling» fremover.

– Snakk om berg-og-dalbane, skrev han i meglerhusets morgenrapport mandag.

– Det er fort gjort å tenke at uroen er over, men vi må nok regne med litt humpete utvikling fremover. Denne korreksjonen ligner en del på tidligere korreksjoner, og normalt tar det litt tid før markedet stabiliseres, skrev Olsen.(Vilkår)

Er bitcoin en boble?
Gjestene til sentralbanksjefens årstale er svært uenige i sine syn på kryptovaluta.
03:40
Publisert: